Prins Pypliano, Jacques Huibers, de eerste heerser van Striepersgat,
Prins Pypliano, Jacques Huibers, de eerste heerser van Striepersgat,

Striepersgat, Brouwersgat en Mulkgat

Algemeen 384 keer gelezen

Alaaf! Van oorsprong is het carnaval een katholiek feest, dat vooraf gaat aan de veertig dagen vasten voor Pasen. Sinds 1997 kent Striepersgat als opening van het feest een carnavalsmis (of dienst), waarbij de preek is aangepast en iedereen verkleed in de Nicolaaskerk zit.

Valkenswaard kent twee historische fenomenen: de valkerij en de sigarenmakerij. Op het eerste is de officiële gemeentenaam gebaseerd, terwijl het tweede verantwoordelijk is voor de naam tijdens de carnavalsdagen: Striepersgat, ontleend aan het striepen, het verwijderen van de middennerf uit tabaksbladeren.

Het ontstaan van het Valkenswaardse carnaval kent een lange voorgeschiedenis. Zo is er al een bericht uit februari 1912 dat melding maakt van een gekostumeerde voetbalwedstrijd.

De eerste optocht vindt in 1957 plaats, enkele jaren daarna uitgebreid met een jeugdoptocht. Ook andere carnavalstradities krijgen in deze jaren vorm, zoals carnavalskrant De Strieper (1959), het keren van de carnavalk op het ADA-plein (vanaf 1997) en nog veel meer, ook in Brouwersgat en Mulkgat… dit is allemaal te lezen in de Canon van Valkenswaard.

Heeft u hierop nog een aanvulling voor ons, of een interessant weetje? Laat het ons horen!

Christine Verstegen

valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl 

www.weerderheemvalkenswaard.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant