Riek Verhoeven-Daems is gisteren 100 geworden.
Riek Verhoeven-Daems is gisteren 100 geworden. Jurgen van Hoof

Ook Riek Verhoeven is 100

Algemeen 1.181 keer gelezen

VALKENSWAARD - Opnieuw heeft ons dorp een 100-jarige; Riek Verhoeven werd geboren op 6 februari 1924 in Valkenswaard. 

Door Ton van Helvoort

Tweelingzus Sjaantje overleed helaas op 27 april 1929. Als oudste kind uit een ondernemersgezin ging Riek al vrij vroeg naar een kostschool bij de Zusters in Reusel. Ze had het daar best goed naar de zin zodat ze zelfs nu nog regelmatig herinneringen uit die tijd ophaalt. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlog leerde zij haar latere man kennen, Frans Verhoeven uit Waalre. Ze trouwden op 21 mei 1949. Er werden vijf kinderen geboren, vier jongens en één meisje. Nadat het echtpaar enkele jaren in Waalre had gewoond, kochten ze in 1956 in Valkenswaard een woning en daar woont ‘ons’ Riek nog steeds zelfstandig. Helaas overleed Frans al op 37 jarige leeftijd. Dat was voor haar een bijzondere verdrietige en zwarte bladzijde in haar leven. gaf de moed nooit op en vond veel steun in haar geloof. In haar eentje slaagde ze, mede daardoor, er toch in haar vijf kinderen met veel liefde en toewijding groot te brengen. 

Haar ouders hadden het bedrijf Wasserij en Badinrichting De Dommel waar Riek vaak te vinden was. Samen met haar zussen was Riek jarenlang het gezicht van deze Badinrichting. In die tijd was vaak de zaterdag, de wasdag was waarop moeder of de oudste zussen de kinderen nog moesten wassen. Het was dan ook hét wekelijkse uitje voor veel inwoners van Valkenswaard en Dommelen, Zij konden er uitgebreid douchen voor een dubbeltje of heerlijk in bad voor een kwartje inclusief badlakens, zeep en shampoo.

Inmiddels heeft Riek negen kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen. Helaas heeft ze op 12 november 2022 , volledig onverwacht, afscheid moeten nemen van haar derde zoon Frank. Overigens kan ze op haar hoge leeftijd nog goed meepraten over alles wat er in de wereld gebeurt. Het oplossen van kruiswoordpuzzels en het lezen van de krant behoren nog steeds tot haar favoriete dagelijkse bezigheden. De verjaardagen van alle kinderen, klein en achterkleinkinderen zal ze nooit vergeten. Ook is er de laatste jaren een speciale plaats in haar hart veroverd door de Buurtzorg. Ze kijkt daar echt dagelijks naar uit.

Bij het bereiken van de 100-jarige leeftijd heeft de gemeente Valkenswaard inmiddels een prachtige traditie. Elke eeuweling krijgt van de gemeente een bankje aangeboden dat in overleg op een mooie plaats wordt geplaatst. Voor Riek is dat voor de Nicolaaskerk. Gisteren is het bankje door de burgemeester aangeboden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant