Locoburgemeester Theo Geldens in gesprek met de honderdjarige Annie Lurling.
Locoburgemeester Theo Geldens in gesprek met de honderdjarige Annie Lurling. Jurgen van Hoof

Bankje voor 100-jarige Annie Lurling

Algemeen 402 keer gelezen

VALKENSWAARD - Annie Lurling werd op 24 januari 1924 geboren in Lommel in België. Honderd jaar na deze dag kreeg ze bezoek van locoburgemeester Theo Geldens en werd ‘haar’ bankje onthuld in Dommelen.

Door Ton van Helvoort

Ze groeit op in Overpelt waar ze een groot deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Op wat latere leeftijd leert ze haar toekomstige man, Janus kennen. Het paar kwam uiteindelijk in Valkenswaard terecht. Janus is al lange tijd geleden overleden. Er werden twee zonen geboren; Ad die in Westerhoven woont en Harrie, die in Nieuw Zeeland woont. Intussen zijn er vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. In het huwelijk van Janus en Annie bleef zij thuis en verzorgde het gezin. Janus zorgde door zijn dagelijks werk voor het inkomen. 

Nog niet zo lang geleden kreeg kreeg Annie een nieuwe heup echter liet ook de tweede nieuwe heup niet lang op zich wachten. Zoals zoveel ouderen is ook Annie de laatste jaren wat aan het dementeren. Omdat haar kleinkinderen haar vaak bezoeken heeft ze daar toch nog wel een redelijk contact mee. Ondanks alle probleempjes, geniet oma Annie toch nog elke dag van het leven.

Ze was dan ook blij verrast dat locoburgemeester Geldens met de zilveren gemeenteketting trots over de schouders, haar kwam feliciteren met haar 100e verjaardag. Het bleef niet alleen bij bloemen maar zoals gebruikelijk werd haar ook een bankje aangeboden dat op een plek komt te staan die ze zelf mee heeft uitgekozen. “Zolang wij als gemeente dit doen”, vertelde Geldens, is dit het 22e bankje. Hieruit blijkt wel dat het toch goed om te leven is in ons mooie Valkenswaard.”

Omdat het weer het niet toeliet dat Annie zelf mee ging naar de onthulling van het bankje bleef het aantal bezoekers daar noodgedwongen beperkt. Locoburgemeester Geldens verwacht dat Annie er nog wel zal komen.
Overigens staat het bankje ook aardig dicht bij Riethoven wat mede de wens was van Annie. Verder komt er in de buurt een speelweide, een speeltuin en wandel- en fietspaden. Nadat de blauw-gele gemeentevlag van het bankje was verwijderd werd deze ceremonie afgesloten. Het staat overigens midden in de natuur. Die omgeving kent Annie goed. “We hebben daar vroeger heel wat afgefietst”, vertelde ze eerder. “Het is echt een heel mooi plekje.”

Intussen ging het feest in de kantine van Taxandria gewoon door. De honderdjarige Annie Lurling genoot van alle aandacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant