Het 'gouden' paar Frank en Mieke Montijn.
Het 'gouden' paar Frank en Mieke Montijn. Jurgen van Hoof

Gouden Frank en Mieke Montijn

Algemeen 633 keer gelezen

DOMMELEN - Het gouden paar Frank en Mieke Montijn-Emmelot heeft hun hart niet alleen verloren aan elkaar, maar ook aan Dommelen waar het uit Utrecht afkomstige stel al 45 jaar woont.

Door Roy de Leijer

Op woensdag 24 januari vierden Frank Montijn (73) en Mieke Emmelot (70) een bijzondere mijlpaal. Op die dag was het precies vijftig jaar geleden dat de geboren en getogen Utrechters in het huwelijksbootje stapten. Het echtpaar leerde elkaar in 1967 kennen via hun ouders die bij dezelfde Rode Kruis-afdeling zaten.

Het duurde daarna een hele tijd voordat de vonk oversprong. “Het was niet meteen prijs, maar toen ik in militaire dienst moest begon het vonkje al een beetje te knisperen”, vertelt Frank, die de nodige moeite moest doen om het hart van Mieke te veroveren. “Maar uiteindelijk is het hem gelukt”, lacht Mieke, “in 1973 vond de verloving plaats en een jaar later zijn we getrouwd.”

Het huwelijk werd voltrokken in het dorp Oud-Zuilen nabij de stad Utrecht. Een dag later zat het kersverse echtpaar in het Duitse Blomberg, waar Frank als beroepsmilitair bij de geneeskundige dienst van de Nederlandse luchtmacht werkzaam was. “Dat was onze huwelijksreis. En die duurde maar kort, wat de dag daarop had Frank weer dienst”, vertelt Mieke, die tot haar huwelijk werkte als kapster in een salon in Utrecht.

In Blomberg nam het echtpaar haar intrek in de Nederlandse woonwijk. In de weekenden ging het stel vaak terug naar Utrecht. “Ik reed in die tijd in een Ford Escort. Binnen het jaar stond er 80.000 kilometer op de teller”, vertelt Frank. In Duitsland worden later ook hun zoon en dochter geboren.

In 1979 verruilt het gouden paar Duitsland voor Brabant, waar Frank aan de slag gaat bij Vliegbasis Eindhoven. Hij kon ook kiezen voor Vliegbasis Valkenburg in Zuid-Holland, maar hij en Mieke wilden liever naar Brabant.

Mieke: “Wij zagen ons daar wel wonen. In Duitsland hadden we veel Brabantse vrienden.” De keuze viel uiteindelijk op het huis Dommelen, waar het echtpaar nog altijd met heel veel plezier woont. Mieke: “Wij voelen ons inmiddels ontzettend Brabants. We hebben ook niets meer met Utrecht.” Frank: “Onder andere de gemoedelijk sfeer hier spreekt ons aan.” Mieke: “Onze beste vrienden wonen naast ons en onze dochter woont vijftig meter verderop.”

Frank heeft veel van de wereld gezien: “Toen we in Duitsland woonden moest ik al regelmatig op pad voor oefeningen.” Ook ging hij voor opleidingen naar Canada en Amerika. En over de hele wereld voerde hij repatriatievluchten uit, onder meer in de jaren negentig tijdens de oorlog in het voormalig Joegoslavië en in 2004 nadat een vernietigende tsunami grote kustgebieden in Azië en Oost-Afrika overspoelde.” “Dat was soms best wel spannend, vooral als we iets op de televisie zagen, maar geen contact met elkaar konden krijgen”, vertelt Mieke.

In 2007 ging Frank met pensioen. Frank: “Eigenlijk moest ik in 2005 afzwaaien, maar ik ben twee jaar langer bij de luchtmacht gebleven.” Na zijn pensionering werkte hij nog een tijdje als chauffeur.

Tuinieren is een van de hobby’s van Mieke. Voor Frank zijn dat onder meer computers en fotografie, maar sinds het met zijn gezondheid wat minder gaat staat dit allemaal op een lager pitje.

Het echtpaar ging dertig jaar naar de dezelfde camping in Spanje. Frank: “We hadden daar ons eigen stekkie. Vaak verbleven er dezelfde mensen. Wij keken er ieder jaar naar uit. Daarnaast hebben we met onze vrienden regelmatig een stedentrip gemaakt naar Europese steden als Rome en Wenen.”

Het gouden huwelijk werd vorig week klein gevierd. Frank: “Als het straks wat minder koud is dan pakken we het wat grootser aan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant