Joop van Appeldorn kan worden benaderd voor verhalen en foto's met een link naar Woningbelang (tel.06-23895050). Voor vragen over en ideeën voor het jubileumprogramma is Anke van Gogh beschikbaar: 040-2083838.  Foto: Jurgen van Hoof
Joop van Appeldorn kan worden benaderd voor verhalen en foto's met een link naar Woningbelang (tel.06-23895050). Voor vragen over en ideeën voor het jubileumprogramma is Anke van Gogh beschikbaar: 040-2083838. Foto: Jurgen van Hoof

Woningbelang in 2019 honderd jaar

'Een van de belangrijkste zaken in het leven. Een thuis dat past bij je woonwensen, levensfase, inkomen. Een wijk waar je prettig woont, je kinderen opgroeien, je de hond uitlaat en een praatje maakt…' Dit is in notendop de missie van Woningstichting Woningbelang in Valkenswaard. Volgend jaar een eeuw oud en dit is reden voor een (bescheiden) feestje en een jubileumuitgave.

VALKENSWAARD – "Woningbelang is opgericht in 1919", vertelt Joop van Appeldorn, die druk bezig is de geschiedenis en de betekenis van de honderdjarige op papier te zetten. Zo'n 98 jaar lang is Woningbelang een vereniging geweest. In januari 2018 kwam hieraan een einde en is het een woningstichting geworden." Het grootste verschil is dat er geen leden meer zijn. Communicatieadviseur Anke van Gogh benadrukt dat de maatschappelijke taken echter nog steeds hetzelfde zijn: "Wij zetten ons nog steeds in voor voldoende betaalbare huisvesting in de gemeenten Valkenswaard en Bergeijk, levensvatbare wijken en een duurzame samenleving."

Joop, ook bekend van zijn boeken over onder meer Stichting Nieuwe Levenskracht en het Bloemencorso Valkenswaard én zijn verhalen voor de Heemkundekring, benaderde zelf Woningbelang. "Ik vind met name de lokale verbondenheid en het maatschappelijke belang van deze organisatie interessant. Daarover wil ik graag schrijven. De aanleiding voor het ontstaan van Woningbelang was immers nogal schrijnend. De vereniging werd opgericht door de vakbonden, om de arbeiders in de sigarenindustrie huisvesting te bieden. In die tijd woonden er vaak drie gezinnen in één woning en was het bittere ellende."

Bestuurders van de vakbonden vormden ook het bestuur van Woningbelang, dat was opgericht vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Joop: "Er was niks en de eerste jaren verliepen dan ook bijzonder moeizaam. Sociale woningbouw was toentertijd iets heel bijzonders. In 1930 woonden gemiddeld 5,5 mensen in één huis. Nu haal je nog maar net twee. In de beginperiode was er veel vraag naar (goedkope) woningen en eigenlijk is dit nog steeds zo. Woningbelang is al honderd jaar bezig met het huisvesten van mensen."

Voor de jubileumuitgave is Joop op zoek naar verhalen en foto's. "Over de geschiedenis van Woningbelang is genoeg te vinden, maar juist de persoonlijke anekdotes en ervaringen zorgen voor de krenten in de pap. En natuurlijk foto's van de eerste woningen, het ontstaan van de wijken, de bouw van kerken, scholen en winkelcentra. Woningbelang heeft natuurlijk niet alles gebouwd, maar het geeft een tijdsbeeld van hoe de mensen toen woonden en het belang van sociale woningbouw."

Meer berichten