Met de MS Maatje Adriana vaart de Valkenswaardse Zeevisclub dit jaar zeven keer uit. De opstapplaatsen van de bus zijn de parkeerplaats bij de Mariakerk en het Trudoplein in Eindhoven.
Met de MS Maatje Adriana vaart de Valkenswaardse Zeevisclub dit jaar zeven keer uit. De opstapplaatsen van de bus zijn de parkeerplaats bij de Mariakerk en het Trudoplein in Eindhoven. (Foto: Willem-Jan Schampers)

Zeevissen op de Maatje Adriana

De Valkenswaardse Zeevisclub, voorheen de Blauwe Eikel ('Brrrr, wat koud!') viert eind dit jaar het 45-jarig bestaan. Een gesprek met voormalig secretaris en fervent zeevisser Ad Sandkuyl is een aaneenschakeling van sterke verhalen en leuke anekdotes over misschien wel de meest onbekende vereniging in de gemeente Valkenswaard.

VALKENSWAARD – Want zeg nu eerlijk: wie weet dat er een Valkenswaardse Zeevisclub bestaat? Ad moet er wel om lachen: "Toen we veertig jaar bestonden, wist de gemeente niet eens van ons bestaan. Ze dachten eerst dat we een geintje maakten. We zijn een vereniging met momenteel 32 leden. Ontstaan vanuit een groepje enthousiastelingen, die zelf visreizen organiseerden. Van Thailand tot Kaap Verdie en van Kenia tot Ierland, Denemarken en Noorwegen. Met de club beperken we ons tot de Noordzee."

Tegenwoordig is de MS Maatje Adriana het vaste schip. Een ruime boot, met alle faciliteiten, aldus Ad. "We vissen voornamelijk op kabeljauw, platvis, wijting en makreel. En wat verder wil bijten. Dit jaar staan zeven reizen naar Zeeland gepland. De eerste was op 14 april en de eerstvolgende is op 12 mei. Leden betalen 240 euro per jaar. Dit inclusief busvervoer, de huur van de boot en aas. En één keer in de vijf jaar hebben we een compleet verzorgde feestavond. Je moet de club zien als een bindmiddel voor visliefhebbers, die – in andere samenstellingen – ook gaan vissen."

Klikken

Volgens Ad kan de Valkenswaardse Zeevisclub best nog wel wat nieuwe leden gebruiken. "Per reis kunnen gastvissers zich aanmelden. Dit kan via de leden of door zichzelf te melden bij onze voorzitter Jac. Mund. En hierbij geldt: vol=vol. De kosten zijn 60 euro (55 euro bij vissen op makreel, red.). En als het klikt, krijgt hij of zij de gelegenheid om lid te worden. Overigens wel met een soort proefjaar. Niet dat we zo streng zijn, maar je zit wel met z'n allen in de bus en op de boot en dan is het wel handig dat iemand een beetje in de groep past. Ach, meestal is dit geen probleem. Wij zijn niet zo moeilijk. Haha!"

Meer berichten