Mevrouw Blokker-Heidweiler die op 30 april 100 jaar is geworden.  Ze geniet op haar eigen bankje in Zorgcentrum De Vlasgaard. Foto: Jurgen van Hoof.
Mevrouw Blokker-Heidweiler die op 30 april 100 jaar is geworden. Ze geniet op haar eigen bankje in Zorgcentrum De Vlasgaard. Foto: Jurgen van Hoof.

'Echt waar, ik ben honderd jaar'

Als men mevrouw Blokker-Heidweiler, weliswaar in de arm met haar dochter Annemieke, ziet lopen, kan men zich nauwelijks voorstellen dat zij al 100 jaar is.

Valkenswaard - Ze gaan samen naar het bankje dat onder de magnoliaboom bij de ingang van zorgcentrum de Vlasgaard is geplaatst. Het is op 30 april door wethouder Egbert Buiter namens de gemeente aangeboden. Op het bankje is een plaatje bevestigd waarop de gegevens van de eeuweling staan vermeld. Mevrouw Blokker-Heidweiler is geboren op 30 april 1918 in Paramaribo. Ze was een dochter van een planter die een aantal plantages had met koffie, sinaasappelen en mandarijnen. Ze had al vroeg de overtuiging dat ze verpleegster wilde worden. Dat was in Paramaribo nog niet zo gemakkelijk. Daarom ging ze naar Curaçao, waar een nijpend tekort aan verpleegsters was. Daar leerde ze haar man kennen. "We hadden een zéér gelukkig huwelijk en waren meer dan 50 jaar getrouwd toen hij, nu dertien jaar geleden, is overleden." Blokker heeft hem tot op de laatste dag zelf verzorgd. Ze benadrukt nogmaals dat ze samen zo gelukkig waren. "Hij zei dan ook vaak: ik ben stapelgek op jou. We hebben vijf kinderen, vier jongens en één meisje."

Toen de kinderen groter werden, waren er twee mogelijkheden. De kinderen gaan studeren in Nederland óf we verhuizen met het hele gezin naar Nederland. Uiteindelijk werd in de jaren vijftig voor het laatste gekozen. Ze vonden een woning in in Heemsteede. Ondertussen ging men nog wel enkele malen terug naar Curaçao, om de lopende zaken af te werken. "Toen moeder door het overlijden van vader alleen kwam te staan, hebben we in de omgeving van Hillegom en Heemsteede naar een verpleeghuis voor haar gezocht", zegt Annemieke. Uiteindelijk gaf moeder toch de voorkeur om naar Valkenswaard te verhuizen. En daar woont ze inmiddels alweer vijf jaar. "In het begin was het wel even wennen, maar door actief te blijven heeft ze een ontzettende goede conditie opgebouwd. En dat voor een 100-jarige. Ze doet dan ook aan alle activiteiten mee. Er gaat geen dag voorbij of ze gaat een stukje lopen en dat zal ze nu zeer zeker nog meer doen. Naar haar eigen bankje natuurlijk." Dochter Annemieke zegt dat, sinds haar verblijf in Valkenswaard, de conditie van haar moeder met sprongen vooruit is gegaan. "En dat is helemaal haar eigen verdienste. Ze moppert zelden en zegt dat men de dingen moet accepteren zoals ze zijn. Elke avond drinkt ze een glaasje rode wijn en of dat nu wel of niet gezond is, ze slaat geen dag over."

"Ik ben hier echt gelukkig met heel veel lieve mensen om me heen", zegt Blokker.

Meer berichten