De Britse Begraafplaats aan de Luikerweg waar op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking  zal plaatsvinden. Foto: Jurgen van Hoof.
De Britse Begraafplaats aan de Luikerweg waar op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking zal plaatsvinden. Foto: Jurgen van Hoof.

Valkenswaard is twee minuten stil

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat kunnen militairen zijn, maar ook burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In vrijwel alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. Ook Valkenswaard heeft zo'n monument: op het Verzetstrijdersplein.

Valkenswaard - Vooraf aan de herdenking worden eerst de gestorven Britse militairen herdacht, die begraven liggen op de Britse begraafplaats aan de Luikerweg in Valkenswaard. De meesten stierven tijdens de Britse opmars: september 1944. Gedurende dat offensief, beter bekend als Market Garden, werd er hevig gevochten in de bossen rondom Valkenswaard. Daarbij sneuvelde aan beide zijden een groot aantal soldaten.

Wie op zaterdag 4 mei langs de graven loopt, zal tot zijn ontzetting zien dat het overgrote deel van de soldaten nog uitzonderlijk jong was. Leeftijden van 18 tot 22 jaar komen veel voor.

Market Garden is inmiddels 74 jaar geleden. Het begin van de bevrijding, voornamelijk van de zuidelijke provincies. Gelukkig neemt de belangstelling voor die herdenking toe. Juist ook onder jongeren. Zij leven nu in vrijheid die er zonder die jonge Britse militairen wellicht niet was. De groep mensen die de oorlog hebben meegemaakt wordt kleiner. Toch zullen we ervoor moeten zorgen dat ook onze kinderen deze traditie in ere zal blijven houden. Voor die herdenking heeft het Comité 4 mei Valkenswaard een passend programma samengesteld. De herdenking op de begraafplaats aan de Luikerweg begint om 18.35 uur met een stille tocht vanaf het terrein bij Suykerbuyk. De stoet naar de Britse Begraafplaats wordt onder meer begeleid door leden van de scouting, fanfare EMOS en tamboers en vendeliers van het Gilde. Op de Begraafplaats worden kransen gelegd en zullen leden van de scouting op alle 222 graven een bloemtak leggen. Tijdens de bijeenkomst speelt fanfare EMOS koraalmuziek. Ook worden de Britse en Nederlandse vlaggen gehesen en beide volksliederen gespeeld. De herdenking wordt afgesloten met een rondgang langs de graven waarvoor alle aanwezigen worden uitgenodigd. Na terugkomst in Valkenswaard begint om 19.50 uur een tocht vanaf de Nicolaaskerk via de Markt naar het Verzetstrijdersplein. Tijdens deze bijeenkomst zal loco-burgemeester Bax een herdenkingstoespraak houden. Harmonie de Dommelecho geeft het Taptoesignaal en speelt het Wilhelmus. Na kransleggingen door de loco-burgemeester en het Comité is er de gelegenheid om een krans of bloemen te leggen bij het oorlogsmonument. De herdenking wordt rond 20.20 uur afgesloten.

Meer berichten