Op 27 mei is er een receptie en feestavond om het 40-jarig bestaan van de personeelsvereniging en het 30-jarig bestaan van de blaaskapel te vieren. Foto: Jurgen van Hoof.
Op 27 mei is er een receptie en feestavond om het 40-jarig bestaan van de personeelsvereniging en het 30-jarig bestaan van de blaaskapel te vieren. Foto: Jurgen van Hoof.

Feest bij Brandweer Valkenswaard

Ze zijn alle drie voorzitter van personeelsvereniging De Pompiers (geweest). Stefhan Geenen is de huidige voorman, maar daardoor waren Jos Hendriks en Rinus Verhees het. Samen vormen ze dus een belangrijk deel van de veertigjarige historie van personeelsvereniging van Brandweer Valkenswaard. En Jos en Rinus hebben bovendien ook nog dertig jaar blaaskapel De Pompier achter hun naam. Tijd voor een feestje dus!

VALKENSWAARD – Tijdens de receptie op 27 mei is ook de eerste voorzitter, Henk Roukes, aanwezig vermeldt Rinus niet zonder trots. "We zijn dus compleet. Het wordt een mooi feestje, met ongetwijfeld veel herinneringen ophalen en sterke verhalen vertellen." Stefhan vertelt de reden van een personeelsvereniging: "Ze zochten iets naast het taakgericht bezig zijn. Iets waarmee ook de sociale waarde van de brandweer tot uiting kon komen. Met elkaar, maar ook voor het thuisfront. En veel meer dan tegenwoordig, met alle professionele hulp, waren ze op elkaar aangewezen. Ook na een traumatische ervaring. We zorgden voor de opvang. Wijlen Jan Snellen (psycholoog, red.) heeft hier soms hele nachten gezeten om met ons te evalueren."

De drie benadrukken dan ook dat de Brandweer Valkenswaard weliswaar het predicaat 'vrijwillig' heeft, maar dat dit eigenlijk een verkeerde benaming is. Stefhan: "Beter is om onderscheid te maken tussen professioneel en parttime. Wij zijn ook echte brandweermensen, alleen hebben we ernaast ook nog een gewone baan." Rinus: "Het is een roeping, een virus. Toen Jos tegen mij zei: 'Rinus, de brandweer, dat is écht iets voor jou!', had ik nooit kunnen vermoeden dat het zo'n belangrijk deel van mijn leven zou worden. Ik had zeven taalfouten in mijn test, maar mocht toch op cursus, haha! En van lieverlee ben ik steeds fanatieker geworden. Inmiddels zijn Jos en ik oudgedienden en niet meer actief, maar we zijn nog steeds keitrots dat we brandweerman zijn."

En dan de kapel. Wederom Rinus: "We waren bij het Striepersgats Kapellenfestival in zaal Lavrijssen geweest en ik zei met een grote mond tegen Jos: 'Dat kunnen wij ook!'. Jos speelde bij de kapel van CV De Bokkenrijders en hij nam de uitdaging aan. 'Dan leer ik jullie spelen!', antwoordde hij. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar een jaar later deden we mee aan het kapellenfestival!" Jos kan er nog om lachen: "Het heeft me ongelooflijk veel geduld gekost, maar het lukte me om ze echt te laten spelen. We repeteren nog elke week en ik moet zeggen dat ze veel hebben bijgeleerd in de afgelopen dertig jaar. Haha!" Rinus: "De gedecoreerden bij de traditionele Oranjeborrel in zaal Lavrijssen, tijdens Koningsdag, lopen in ieder geval niet gillend de deur uit…"

Meer berichten