De ijsbaan op de Markt
De ijsbaan op de Markt Jurgen van Hoof

Valkenswaard On Ice maakt comeback

Algemeen 677 keer gelezen

VALKENSWAARD - Liefhebbers van schaatsplezier en gezelligheid komen deze winter helemaal aan hun trekken in het centrum van Valkenswaard. Voor het eerst sinds 2019 verrijst er weer een tijdelijke ijsbaan op de Markt. De zeventiende editie van Valkenswaard On Ice is geopend van 9 december tot en met 7 januari. Hiermee wordt een lokale eindejaarstraditie in ere hersteld.

Door Roy de Leijer

Corona zette in 2020 (én 2021) een streep door Valkenswaard On Ice. Na drie jaar kunnen de schaatsen weer uit het vet. “Het idee voor een nieuwe editie speelde vorig jaar al, maar toen zaten we nog te krap in onze medewerkers. Een maand of twee geleden hebben we de knoop doorgehakt. Gelukkig zijn het Valkenswaardse bedrijfsleven en de gemeente ons gunstig gezind. We hebben al veel positieve reacties gehad”, vertelt Marton Wolterink van Stichting Valkenswaard On Ice.

De tijdelijke ijsbaan op de Markt wordt voor de zeventiende keer opgebouwd. De organisatie verwacht bijna 20.000 liefhebbers van ijspret en gezelligheid. “Zo’n tachtig procent van de bezoekers komt uit Valkenswaard”, schat Wolterink.

600 m2 bevroren water

Met zo’n 600 vierkante meter is de ijsvloer onder de rook van de Sint-Nicolaaskerk wel iets kleiner dan de oude baan van 800 vierkante meter. “De indeling is dit keer anders. Dat heeft onder meer te maken met het nieuwe marktplein, maar het idee is verder hetzelfde”, zegt Wolterink.
Er wordt geschaatst op bevroren water. Wolterink: “Uit milieuoverwegingen hebben we gekeken naar alternatieven voor echt kunstijs, maar voor kinderen is het lastiger om daarop te schaatsen. De weerstand is wat groter.”

Opbouw vanaf 4 december

De overdekte schaatsbaan, met een aparte hoek voor de kleinste schaatsertjes, wordt opgebouwd vanaf 4 december. De weekmarkt gaat tijdens Valkenswaard On Ice gewoon door. De officiële opening van het evenement is op zaterdag 9 december. Schaatsliefhebbers kunnen hun eigen of gehuurde ijzers dan vanaf 18.00 uur onderbinden.

Net als voorgaande edities wordt op en rond de schaatsbaan een scala aan activiteiten gehouden. Wolterink: “We gaan door waarmee we drie jaar geleden geëindigd zijn. Voor iedereen, jong en oud, is er wel iets te beleven.” Op het programma staan onder meer curling, ‘glow in the dark’, regionale biertapwedstrijden en livemuziek. Ook de koek-en-zopietent ontbreekt dit jaar niet. Verder maakt het schoolschaatsen zijn comeback.

Meer informatie

Valkenswaard On Ice duurt tot en met 7 januari. Dagkaarten kosten 4,50 euro. Voor de fanatieke schaatsers is er voor 75 euro een passe-partout die onbeperkt toegang geeft tot het evenement. Schaatsen (maat 28 tot en met 46) zijn te huur voor 4,50 euro per paar. 
Bedrijven die de Valkenswaardse ijspret mogelijk willen maken, kunnen een van de vier sponsorpakketten (van 300 tot 2500 euro) afnemen.
Voor meer informatie en het actuele programma:
www.valkenswaardonice.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant