Lars, Erik en Nick in de schuur waar volop wordt gebouwd aan het decor.
Lars, Erik en Nick in de schuur waar volop wordt gebouwd aan het decor. Hela! - Redactie & Tekst

Bij de familie Wienholts staat de harmonie op nr. 1

Algemeen 517 keer gelezen

VALKENSWAARD – Wie de naam ‘Wienholts’ hoort, zal die wellicht eerst associëren met het gelijknamige loon- en grondverzetbedrijf in Dommelen. Dan volgen waarschijnlijk al snel de namen van Erik, Lars en Nick, als zeer actieve leden van harmonie Dommelecho. De familie Wienholts, inclusief moeder Anita, is immers vergroeid met dit muziekgezelschap. Bovendien wordt er ook voor ‘Dance in Harmonie’ weer volop gebouwd in de schuur van het bedrijf aan de Venbergseweg.

Door Willem Jan Schampers

Lars was de eerste die zich meldde als lid van de Dommelecho. Via een vriendje. Vader Erik: “Hij ging eerst naar de muziekschool en koos voor klarinet. Om vervolgens bij de harmonie terecht te komen. Op een avond zag ik ‘da ding’ bij ons thuis liggen en wilde toen wel eens weten of ik er ook geluid uit kon krijgen. Dat lukte en ik vond het meteen interessant. Terwijl Lars les kreeg op het CMD, leerde ik me zelf klarinet spelen. Gewoon begonnen met Lesboek 1. Tijdens carnaval kwam ik in contact met blaaskapel De Johanna’s en daar ben ik saxofoon gaan spelen.”

Overigens dat pas nadat hij thuis les had gehad van Peter van den Broek (Dommelecho) en op het CMD, waar Erik zijn A- en B-diploma haalde. “En het was Ankie Janssen die me vervolgens bij de Dommelecho aanmeldde. Haha! Tegelijk met Nick, die inmiddels ook les volgde op het CMD en samen met mij zijn B haalde. Hij op trompet en ik op saxofoon. Overigens speelt Lars inmiddels ook saxofoon. Ik tenorsax; hij baritonsax.”

Variatie

Erik, Lars en Nick hebben alle Friends-concerten meegemaakt en zijn nog steeds iedere keer weer verrast over wat het team van muzikale en theatrale creatievelingen heeft bedacht. De eerste keer was wel even wennen, erkent Lars. “In een theaterzaal, met een hoop publiek. In het begin vond ik dat best spannend. Plus we gingen ineens iets doen, dat we nog niet eerder hadden gedaan. Het was veel meer dan alleen maar muziek maken. En ook nummers die we anders nooit speelden. Het is echter hartstikke mooi om mee te maken. Als we op zondag de laatste voorstelling hebben gespeeld, moeten we echt even ‘afkicken’.”

De ‘Harmonie’ is voor de familie Wienholts inmiddels veel meer dan alleen samen muziek maken. “Het is een soort van familie geworden”, zegt Nick. “We hebben een leuke mix van jong en oud en tijdens repetities en optredens, maar ook daarna, is het altijd heel gezellig. Dat er zoveel variatie in de verschillende Friends zit, maakt het voor ons ook steeds weer leuk. Het is telkens afwachten waar ze nu weer mee komen. Qua acts, maar ook qua nummerkeuze. Het is zeker geen standaard-hap. Het blijft hierdoor interessant.”

Trots

Lars knikt instemmend. “Je krijgt eigenlijk pas op dinsdag met de repetitie in De Hofnar echt een beeld van hoe de voorstelling er komt uit te zien. Dan zie je alles samen: zang, dans, muziek, videobeelden, attributen, decor en licht en geluid. Dan krijg ik toch altijd een gevoel van trots. Mooi dat we dat met z’n allen weer kunnen neerzetten! ‘Friends’ is voor mij toch wel een van de leukste dingen van Dommelecho. Dit zijn de evenementen die het spelen bij deze harmonie zo speciaal maken.” Nick valt hem bij: “En wat is mooier dan voor een volle zaal op te treden?”

Foutje…

In de vorige aflevering van deze serie werd Jos Laurijssen genoemd als regisseur van de Friends-concerten. Dit moet echter zijn broer Theo zijn. Ere wie ere toekomt…

Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november is ‘Dance in Harmonie’ te zien in theater De Hofnar.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant