Het was gezellig druk in het Repair Café dat het tienjarig bestaan vierde.
Het was gezellig druk in het Repair Café dat het tienjarig bestaan vierde.

Feest bij Repair Café

Algemeen 199 keer gelezen

VALKENSWAARD - De vrijwilligers van Repair Café Valkenswaard hebben de afgelopen tien jaar honderden kledingstukken, koffiezetapparaten en naaimachines een tweede leven gegeven. Vanwege het jubileum kreeg de maandelijkse bijeenkomst zaterdag een extra feestelijk tintje.

Door Roy de Leijer

Een stofzuiger die begint te zoemen of een radio waar weer muziek uitkomt. Het zijn vertrouwde geluiden in het Valkenswaardse Repair Café. “Gemiddeld kunnen we de helft van alle spullen repareren”, vertelt Jack de Leijer van het Repair Café. Het was zaterdag volle bak bij ‘Ons Dommelsch Plekske’ in De Belleman in Dommelen. De Leijer: “Om tien uur stonden er al mensen voor de deur te trappelen.”

Door kleine reparaties te promoten wil het Repair Café bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat was ook het uitgangspunt van de Amsterdamse Martine Postma, die in 2009 het eerste Repair Café begon. Inmiddels zijn er honderden Repair Cafés in Nederland en België en heeft het initiatief navolging gekregen in tientallen andere landen. “Het idee om verspilling tegen te gaan was destijds een van de hoofdredenen om ook in Valkenswaard een Repair Café te beginnen”, zegt oud-reparateur Martin Prins.

De vrijwilligers van het Repair Café voeren allerlei kleine reparaties uit. Naast het plakken van banden of andere kleine fietsreparaties krijgen onder meer koffiezetapparaten, naaimachines, stereotorens en elektrisch tuingereedschap een tweede leven. Voor het verstelwerk van kleding heeft het Repair Café een eigen coupeuse. De reparaties zijn gratis. Wel moeten bezoekers zelf op pad voor eventuele onderdelen.

Uitdagingen

De klussen kunnen soms behoorlijk uitdagend zijn. “Bij moderne apparatuur ben je vaak al een half uur kwijt om een apparaat open te krijgen. Zo heb ik laatst een iPad uit elkaar gehaald. Dan kom je nergens een schroefje tegen”, zegt vrijwilliger Jan de Kort. De Leijer: “Soms repareren we apparaten met een grote emotionele waarde voor mensen, zoals een lamp die van hun vader of moeder is geweest. Dat zijn altijd hele dankbare klussen.”

Het Repair Café heeft ook een ontmoetingsfunctie. Er kan onderling of met de reparateurs een praatje worden gemaakt met een kop koffie of thee met afgelopen zaterdag een gebakje.

Het Repair Café is iedere tweede zaterdag van de maand, van 10.00 tot 14.00 uur. Ons Dommelsch Plekske ligt aan het Bruhezedal 1 in Dommelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant