Links Fried van Beers, rechts Gerard van Beers.
Links Fried van Beers, rechts Gerard van Beers. Twan van Bijsterveldt

‘Samen maken we een verrassende voorstelling’

Algemeen 1.250 keer gelezen

VALKENSWAARD – Voor het eerst in de historie van de Friends-concerten, staat er een andere regisseur voor de groep. Jos Laurijssen is opgevolgd door de broers Fried en Gerard van Beers. Inmiddels lijken de twee zeer ervaren regisseurs helemaal op hun plaats bij de muzikanten, de vocalisten en de dansers.

Door Willem-Jan Schampers

Fried komt uit Oerle, maar werkt in Valkenswaard. “Ik ben leraar op SG Were Di en toen Jacques van Gerven ophield als regisseur van Theatergroep Valkenswaard, hebben ze mij gevraagd of ik daar de productie mee kon doen. Op een gegeven moment hebben we ook een voorstelling gedaan, die heette ‘Het laatste circus’ en hiervoor had ik een orkestje nodig. Zo ben ik bij Jan en Miranda Dijkstra terecht gekomen. Bovendien was Theo Laurijssen toentertijd een collega van me, dus het was vervolgens geen toeval dat Jan bij mij terecht kwam.”
Fried had er wel oren naar, maar dan graag met zijn broer Gerard. “We hebben samen al twee keer ‘zoiets’ gedaan in Oerle en Wintelre. Een soort Promsconcert, maar wel enigszins te vergelijken met ‘Friends in Harmonie’. Dus ook een muziekgezelschap en diverse gastartiesten.”
Gerard: “We zijn het niet altijd eens, maar meestal gaat het wel goed. En worden we alsnog eens. Juist door te sparren en de mogelijkheden te onderzoeken, krijg je een spannende en verrassende voorstelling.”

Ideeën

De twee regisseurs – Gerard komt overigens uit Lierop – kenden de concerten van Dommelecho niet, maar ‘hadden er wel eens van gehoord’. 
“Door de jaren heen heb ik wel gekeken wat er allemaal te doen is in de regio. Gewoon, om ideeën op te doen en eventueel ook wat jatten. Haha! Bovendien heb ik wel eens met Theo zitten te sparren en die vertelde mij in geuren en kleuren wat Dommelecho op de planken bracht en waarmee hij bezig was. Mijn belangstelling is toen wel gewekt. Hartstikke mooi dus dat Fried en ik hier nu ons steentje aan kunnen bijdragen.”
Ondanks dat een aantal zaken al was geregeld zoals de gekozen muzieknummers, de zangers en de dansers van UC Dance en La Toya, hebben Fried en Gerard en eigen draai kunnen geven aan de voorstelling. “Het waren nog allemaal losse onderdelen”, zegt Fried. “Aan ons de taak om er één geheel van te maken. In dit bedenken van theatrale oplossingen, hebben ze ons helemaal vrijgelaten. En ik mag zeggen dat het een mooi resultaat heeft opgeleverd. Het is nu voor een deel ook écht van ons.”
Zonder al te veel te verklappen, vertellen Fried en Gerard dat de hele voorstelling zich afspeelt in een magazijn en bij ieder nummer wordt er een attribuut naar voren gehaald. “Hierdoor blijft het interessant voor het publiek en is er constant iets te zien op het podium.” Gerard valt zijn broer bij: “Je moet overal rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld ook aan de ‘omkleedtijd’ van de dansers. Dan moet je soms een nummer wisselen of iets aanpassen. Zelfs in de laatste week in De Hofnar kan er dus nog iets wijzigen.”

Documentaire

In de week voorafgaande aan de concerten in De Hofnar, is er op VOS-TV een documentaire te zien over de voorbereidingen van ‘Dance in Harmonie’. De film is gemaakt door Daan van Werde. De student van het SintLucas in Eindhoven verzorgde ook de productie en de regie. Er zijn onder meer beelden te zien van de repetities, het studieweekend en de decorbouw. Daan maakt ook een registratie van de voorstelling, die op een later tijdstip door de VOS wordt uitgezonden.

Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november brengt harmonie Dommelecho, ‘Dance in Harmonie’ in De Hofnar. U las deel 3: twee broers aan het roer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant