De Brabantsedag trekt elk jaar duizenden bezoekers naar Heeze uit binnen- en buitenland.
De Brabantsedag trekt elk jaar duizenden bezoekers naar Heeze uit binnen- en buitenland. Malou Evers

Thema 65e Brabantsedag

Algemeen 249 keer gelezen

REGIO - ‘Dichterbij Brabant’ is het thema van de Brabantsedag 2024. Het thema verwijst zowel naar Brabantse dichters en gedichten als naar ‘het typisch Brabantse gevoel’. Dichter Zoë van de Kerkhof verwoordde dit tijdens de avond al treffend in haar speciaal voor de 65e editie geschreven ‘Ode aan de Brabantsedag’. 

Voor ‘Dichterbij Brabant’ zullen de zestien wagenbouwersgroepen een werk van een Brabantse dichter als inspiratiebron gebruiken. Het gedicht mag niet uit de hedendaagse dichtkunst komen, maar moet minstens vijftig jaar geleden gepubliceerd zijn door een dichter die geboren is in het Hertogdom Brabant. Aan de wagenbouwersgroepen de opdracht om zich te laten raken door zo’n gedicht en het te vertalen naar een schouwspel dat pakkend, poëtisch en prikkelend is voor de toeschouwer. En bovenal: het gevoel van historisch Brabant moet overgebracht worden. De theaterparade op 25 augustus 2024 zal het publiek nóg dichter bij Brabant brengen.

De verbeelding prikkelen

Brabant heeft een rijke geschiedenis in de dichtkunst. Om het keuzeproces iets eenvoudiger te maken, kunnen de groepen putten uit een speciaal samengestelde dichtbundel. Frank van Lierop, hoofd Themacommissie, licht toe: “Zeker is dat gedichten bijgedragen hebben aan het behoud van kunst en cultuur. Tradities, religieuze gebeden, politieke overtuigingen; het werd allemaal in dichtvorm vastgelegd. Daarnaast kun je met gedichten emoties, ideeën en ervaringen op een beknopte manier overbrengen, zodat ze de verbeelding prikkelen. En laat dat nu iets zijn wat de wagenbouwers en acteurs van de Brabantsedag ook als geen ander kunnen.

‘Ode aan de Brabantsedag’

Zoë van de Kerkhof, geboren in Someren en nu onder meer Stadsdichter van Leiden, mag zich sinds kort ook ‘Beste Stadsdichter van Nederland’ noemen. Haar ‘Ode aan de Brabantsedag’ droeg ze voor tijdens de themapresentatie. Het gedicht, vol verwijzingen naar het typische Brabantse(dag) gevoel, zal later worden gepubliceerd.

Beeldmerk en podcast

Voor het tweede jaar op rij tekenden Matty Jorissen en Wijnand Driessen voor het ontwerp van het beeldmerk. Vanaf juni 2024 zal dat themabeeld overal in Heeze en daarbuiten te zien zijn. Ook de Paradepraat podcast keer terug. Het nieuwe podcastseizoen werd tijdens de themapresentatie live afgetrapt. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant