Boswachter Koen Jellema staat links op de foto en roept mensen op een beterschapskaart te sturen
Boswachter Koen Jellema staat links op de foto en roept mensen op een beterschapskaart te sturen Marten van Dijl

Oproep boswachter Koen

Algemeen 266 keer gelezen

REGIO -  Onlangs luidden honderden boswachters van Natuurmonumenten de noodklok over de staat van de natuur in Nederland. Hun dringende oproep aan de politiek voor een betere bescherming van de natuur kreeg veel bijval van bezorgde natuurliefhebbers. Ook boswachter Koen Jellema uit Eindhoven is bezorgd over het Dommeldal en roept de lokale gemeenschap op om samen met hem in actie te komen. 

“Boswachters werken keihard om de natuur gezond te maken en te houden. Ondanks dat zien we elke dag dat zij het zwaar heeft en steeds verder verslechtert. Ook in het Dommeldal zien we dat door verdroging en de slechte waterkwaliteit zeldzame soorten verdwijnen. We staan op een serieus kantelpunt en om haar nog te kunnen helpen moet er nu echt wat veranderen. Dat kunnen we niet alleen. De natuur heeft iedereen nodig. En wij hebben de politiek nodig. Dit is hét moment om de natuur te beschermen.” De boswachters komen met vier concrete aanbevelingen om de natuur beter te beschermen in hun recent gepubliceerde manifest: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot, zorg voor schoon water en zet de ingezette gebiedsgerichte aanpak door.

Klimaatverandering, stikstof, droogte en de vervuiling van het water bedreigen de natuur: ze verdroogt, verarmt en verdwijnt. Honderden boswachters van Natuurmonumenten luidden daarom onlangs de noodklok richting politiek en doen nu een beroep op natuurliefhebbers om daarbij te helpen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat 86 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. “Dat hebben we gemerkt”, zegt boswachter Natascha Hokke. “Na publicatie van ons manifest ontvingen we ontzettend veel steunbetuigingen en vroegen veel mensen hoe ze ons kunnen helpen. Ook zij maken zich oprecht zorgen over de natuur in Nederland en vinden dat de politiek in actie moet komen. De tijd van beterschap belóven is voorbij. Daarom willen we nu de krachten bundelen. Samen staan we sterk en maken we ons hard voor natuurgebieden zoals het Dommeldal.”

Via onderstaande website kunnen natuurliefhebbers een digitale kaart sturen om de natuur beterschap te wensen en zo de politiek oproepen de natuur beter te beschermen.
www.natuurmonumenten.nl/beterschap


Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant