Rita Staals en haar levenspartner Pieter Rebergen. Foto: Jurgen van Hoof.
Rita Staals en haar levenspartner Pieter Rebergen. Foto: Jurgen van Hoof.

Nieuw creatief centrum in Valkenswaard

Valkenswaard is sinds kort een creatief centrum rijker. En nog wel midden in het dorp! In het voormalig gebouw van de ABN-Amro-bank hebben Rita Staals en haar levenspartner Pieter Rebergen Blackline Art Studio en PianoPret gevestigd. Aan de ene kant creatieve cursussen en work shops en aan de andere kant pianoles voor jong en oud. Eindelijk een opvolger voor De Draaikolk?

VALKENSWAARD – Wie met Rita en Pieter in gesprek raakt, wordt meteen deelgenoot van hun enthousiasme en levensvreugde. Beiden staan blijmoedig in het leven en hopen deze positieve instelling ook over te brengen op andere mensen. "Je vindt hier alles op creatief gebied", zegt Pieter. "Waarbij we de cursisten niet alleen iets willen leren, maar ook het sociale aspect heel belangrijk is. We zijn geen buurthuis, maar mensen – en speciaal ouderen – kunnen hier ook binnenlopen voor een praatje en een bakje koffie. We zijn heel laagdrempelig en hopen een meerwaarde te worden voor de regio."

Wie de enorme ruimte ziet aan de Markt 62, vraagt zich meteen af hoe Rita en Pieter hier terecht zijn gekomen. "We wonen in Eindhoven acht hoog en waren op zoek naar een pand waar we onze creatieve ideeën konden ontplooien. Pakweg vijftig vierkante meter hadden we gezegd. We zijn op verschillende plekken geweest, maar vonden niks naar onze zin. Totdat we via-via hoorden dat er in Valkenswaard mogelijkheden waren. Via Leegstandbeheer hebben we dit kunnen huren. Een prachtige ruimte, op een schitterende plek, maar natuurlijk eigenlijk véél te groot. We hebben nu zevenhonderd vierkante meter! Genoeg plaats om al onze spullen neer te zetten, haha!"

Schaal

Volgens Rita zijn zij de enige in de regio Valkenswaard die op deze schaal creatieve cursussen en workshops aanbieden. "Er is niks vergelijkbaars. De workshops worden in blokken van drie uur gegeven. De cursussen omvatten meerdere lessen. Er wordt door ons gratis koffie, thee en wat lekkers verzorgd. En natuurlijk gaat iedereen met zijn eigen gemaakte kunstwerk naar huis." Pieter: "Bij mij leert iedereen op een andere manier. De een leert makkelijker op gehoor, de ander via notenschrift of via internet. Wat is er nu leuker dan muziek maken, waar je helemaal in op kan gaan? En dit geldt ook voor het creëren van iets moois bij Rita.

Bijzonder is dat iedereen vrij is om een eigen inbreng te leveren, aldus Pieter. "Het voert te ver om hier alles te noemen, maar kijk eens op www.blacklineartstudioworkshops.nl of www.pianopret.nl. Daar zie je het hele aanbod en ook dat we creatieve kinderfeestjes kunnen verzorgen. Inderdaad, écht voor ieder wat wils."

Meer berichten