De vier initiatiefnemers van AI restaurant BUNKR.
De vier initiatiefnemers van AI restaurant BUNKR. Jurgen van Hoof

AI-assistent Mensa heet bezoekers welkom in restaurant BUNKR

Algemeen 569 keer gelezen

REGIO - Geen fysieke gastheer of -vrouw, maar digitale AI-assistent Mensa die bezoekers welkom heet. Bij Restaurant BUNKR is dit straks vertrouwde kost. Het nieuwe Eindhovense belevingsrestaurant van Robin Vromans, Mark op de Weegh en Youri Doreleijers uit Valkenswaard en Sidney van Steijn uit Hamont-Achel opent vrijdag de deuren.

Door Roy de Leijer

Volgens de eigenaren is BUNKR het eerste AI gestuurde restaurant (Artificial Intelligence) van Nederland. Het is daarbij niet de bedoeling dat kunstmatige intelligentie het personeel vervangt, verzekert mede-eigenaar Youri Doreleijers: “De eerste gedachte die veel mensen bij ons restaurant hebben is dat we met robots gaan werken, maar dat is zeker niet geval.” Hij geeft aan dat medewerkers dankzij de ondersteuning van AI meer aandacht aan de gasten kunnen geven.

Restaurant BUNKR is gevestigd in de voormalige mensa van studentencentrum De Bunker, de plek waar TU/e-studenten vroeger hun maaltijden aten en feesten organiseerden. Onderwijscentrum GoodHabitz is sinds kort met haar nieuwe hoofdkantoor in de BunkerToren gevestigd, maar zocht nog naar een invulling voor het horecagedeelte. Doreleijers: “De ruimte was al ingericht. Daar lag voor ons ook een groot deel van de uitdaging. We willen namelijk echt iets vooruitstrevends neerzetten.”

Plaatsgenoot en oude bekende Robin Vromans bood uitkomst. “Ik was al bezig met een eigen bedrijfsplan voor het toepassen van AI in de horeca. Hiervoor werk ik samen met ANZU, een Valkenswaardse start-up op het gebied van kunstmatige intelligentie”, vertelt Vromans, die direct potentie zag in de ruimte in de BunkerToren. “Omdat hier nauwelijks passanten zijn, was er een concept nodig waar mensen doelgericht naar toe gaan.”

Gasten kunnen via de website reserveren. Naast de BUNKR AI Experience wordt er gewerkt met een kleine menukaart. Vromans: “We denken dat we een heel leuk belevingsconcept te bieden hebben, maar uiteindelijk bepalen onze gasten zelf wat ze eten.”

Via de BUNKR-app ontvangen restaurantbezoekers van tevoren praktische informatie en kunnen ze hun voorkeuren kenbaar maken. Inchecken bij het restaurant gebeurt door een QR-code te scannen. Een AI-gerenderde animatie op basis van een foto van Sidney van Steijn verwelkomt de gasten. Vervolgens wordt er een tafeltje aangelicht waar ze plaats kunnen nemen. Pas dan komen de eerste fysieke medewerkers in beeld.

Het nieuwe restaurant wordt een proeftuin op het gebied van kunstmatige intelligentie. Mark op de Weegh: “In de toekomst willen wij zelf gaan foodprinten, bijvoorbeeld een amuse. Ook willen we AI gebruiken voor het maken van een gepersonaliseerd dessert voor verjaardagen of een alternatief voor vlees.” Vromans vult aan: “Doordat alles gevangen wordt in data kunnen we gericht sturen op de inkoop van spullen. Dit helpt onder meer om voedselverspilling tegen te gaan.”

De vier ondernemers beseffen dat nog niet iedereen fan is van AI. Doreleijers: “Wij willen onze gasten kennis laten maken met kunstmatige intelligentie en ze hierbij betrekken.” Vromans: “Daarnaast willen we een bijdrage leveren aan AI als praatstuk.”

Er wordt nauw samengewerkt met GoodHabitz. Het onderwijscentrum gebruikt een deel van de ruimte als bedrijfsrestaurant en voor het houden inspiratiessessies en filmopnames. Doreleijers: “De aanwezige techniek kunnen we ook gebruiken voor onze AI-experience.”

Meer informatie over het restaurant is te vinden op:
www.restaurantbunkr.nlof www.facebook.com/restaurantbunkr

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant