Henk en Dineke Tijdens-Kuipers trouwden zestig jaar geleden en zijn nu 'diamant'.
Henk en Dineke Tijdens-Kuipers trouwden zestig jaar geleden en zijn nu 'diamant'. Jurgen van Hoof

‘Diamanten’ Henk en Dineke

Algemeen 554 keer gelezen

VALKENSWAARD - Henk en Dineke Tijdens-Kuipers waren maandag 18 september, 60 jaar getrouwd. Het diamanten  paar woonde onder meer in Groningen en Zeeland, maar voelt zich inmiddels al jaren thuis in Valkenswaard.

Door Roy de Leijer

Henk (85) en Dineke (82) zijn geboren in Bad Nieuweschans in Groningen. De vader van Dineke was huisarts. Toen ze Henk, een boerenzoon, in 1958 voor het eerst ontmoette woonde het gezin in Stadskanaal. “We hebben elkaar daar ontmoet op een glazen dansvloer. Toen ik hoorde waar Henk vandaan kwam, was ik direct verkocht. Onze ouders kenden elkaar al. Mijn vader wist nog dat hij Henkie Tijdens, hoestdrank had voorgeschreven.”

Het echtpaar, dat 2 kinderen en 4 kleinkinderen heeft, trouwde in 1963 in Stadskanaal. Na Winschoten en Haren, ging het gezin naar Heinkenszand in Zeeland. Henk: “Dat was voor mijn werk. Ik heb altijd in de granen-, zaden- en peulvruchtenhandel gezeten, zowel in loondienst en als zelfstandige. Ik heb heel Europa gezien en bijvoorbeeld ook China.” Daarnaast was hij ondermeer raadslid en wethouder voor de VVD in de gemeente Borsele. Ook op provinciaal en landelijk niveau was hij voor de partij actief.

Dineke werkte in een handwerkzaak en was Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). Als trouwambtenaar heeft ze meer dan 500 huwelijken voltrokken. Dineke: “Vorig jaar heb ik nog een oude buurman van ons getrouwd.” Ook was ze actief voor ‘Borsele helpt Polen’. Dineke: “Ik denk dat we zeker twintig keer met een vrachtwagen met hulpgoederen naar Polen zijn gereden. Het was altijd spannend. Op een van de terugreizen waren we in Oost-Duitsland toen de muur viel.” In Polen ontmoette het diamanten stel een groot Pools gezin. Enkele kinderen wonen inmiddels in Zeeland. Dineke: “Ze zijn een soort rode draad in ons leven. Ik heb drie van hun huwelijken gesloten. Een van de jongens heeft jaren bij ons ingewoond. Net als onze eigen kinderen zijn ze allemaal goed terechtgekomen.”

In 2006 verhuisde ze van Halsteren, waar ze inmiddels woonden, naar Valkenswaard. Dineke: “Mede dankzij een goede hulp en een tuinman zitten we hier prima. We hopen hier nog lang te kunnen blijven wonen.” Dineke fietst nog bijna iedere dag. De afgelopen vier jaar trapte ze 19.000 kilometer bij elkaar. Schilderen en breien zijn haar andere hobby’s en ze kijkt graag naar sport. Henk heeft zijn duiven als hobby. Samen volgen ze politiek nog op de voet, zowel landelijk als lokaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant