Afbeelding
Henk van Gerwen

Lezers schrijven: Niet leuk en vooral onnodig

Algemeen 467 keer gelezen

De laatste vier dagen zat hier bij ons aan de Weegbree een haantje. Uiteraard hoorde die hier niet thuis, maar hij is als een stuk vuil door mensen gedropt. Natuurlijk omdat een haan nu eenmaal best veel herrie maakt en dat wordt in een woonwijk nu eenmaal niet gewaardeerd. Niet door de eigenaar(s) en ook niet door de omwonenden.

Het haantje was erg tam en als ik met mijn hond ging wandelen, liep hij een heel stuk mee en halverwege het  pad rende hij weer terug. Dat gebeurde wel vijf keer per dag, omdat mijn hond al oud is en niet meer zover mee kan laat ik hem een aantal keren per dag uit.

Ik had al een paar dagen eerder tegen mijn vrouw gezegd, er komt natuurlijk een keer een hond die niet onder controle staat of aan de lijn zit en die bijt het beestje dood.
Mijn hond, een jachthond, taalde niet naar het haantje. Dat heb ik hem toen hij jong was al afgeleerd. Dus die gaat altijd gewoon los met me mee en blijft overal af en jaagt niets op. Zoals het hoort natuurlijk.

Donderdag 14 september rond 07.00 uur ‘s morgens zag ik het haantje nog en hij liep weer vrolijk met ons mee. Echter toen ik rond 11.30 uur weer een rondje ging maken was hij nergens meer te bekennen. Wat verder op de pad aangekomen vond ik een heleboel veren en 10 meter verderop het ontzielde haantje.
Doodgebeten!

Natuurlijk zijn hier een paar dingen over te zeggen:
1. geen haantje kopen als u in een woonwijk woont;
2. levende dieren zijn geen stukken afval, dus je dumpt die niet zomaar ergens;
3. Bezint eer gij begint!;
4. als uw hond niet luistert en/of achter wild aangaat, dient u hem/haar aan de lijn te houden. Beter is het om de hond fatsoenlijk op te leiden zodat die ook gewoon los met u mee kan.

Want nu is het een haantje wat hier niet thuis hoorde, maar wat denkt u van fazanten en patrijzen om maar een paar soorten te noemen.

Voor de volledigheid, katten richten in de natuur ook een hoop schade aan en we hebben al zo weinig.

Henk van Gerwen, Valkenswaard

Noot van de redactie:
In de gemeente Valkenswaard moeten honden bij het uitlaten altijd aangelijnd zijn.
https://www.valkenswaard.nl/hondenspeelweiden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant