De lichtjesceremonie op zaterdag 23 september vanaf 22.00 uur, is indrukwekkend.
De lichtjesceremonie op zaterdag 23 september vanaf 22.00 uur, is indrukwekkend. Jurgen van Hoof

‘Power Event’ opvolger SamenLoop voor Hoop

Algemeen 474 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het ‘Power Event’, dat in het weekend van 22 tot en met 24 september voor de eerste keer wordt gehouden, is in Valkenswaard de opvolger van de SamenLoop voor Hoop. De organisatie is in handen van Stichting Samen tegen Kanker Valkenswaard, die vorig jaar al een wandeltocht hield.

Door Roy de Leijer

KWF Kankerbestrijding trok in 2021 de stekker uit de SamenLoop voor Hoop. Daardoor kwam er ook een einde aan de lokale editie in Valkenswaard, die in 2018 voor het laatst plaatsvond. Een nieuwe stichting, met grotendeels dezelfde gezichten als voorheen, is er in geslaagd om voor Valkenswaard en omstreken een nieuw evenement op te zetten: het ‘Power Event’. Een vertrouwd element is de 24-uurs wandelestafette, waarmee geld wordt ingezameld voor het financieren van wetenschappelijk kankeronderzoek. Ook worden (ex)kankerpatiënten opnieuw in het zonnetje gezet. De locatie is eveneens bekend terrein: het AVV-terrein op sportpark Den Dries in Valkenswaard.

Voorzitter Ron Seelen vertelt over de doelen van de nieuwe stichting. “We willen weer zoveel mogelijk geld ophalen. Waar de opbrengst in het verleden rechtstreeks naar KWF Kankerbestrijding ging, is het grote voordeel nu dat we lokale goede doelen kunnen ondersteunen.” Dit jaar is dat het Catharina Onderzoeksfonds in Eindhoven. Ook op andere gebieden wil de stichting lokaal zichtbaarder worden, bijvoorbeeld door het organiseren van een lotgenotenavond waarbij (ex)kankerpatiënten hun ervaringen kunnen delen. Dit willen we nog verder gaan uitbouwen, aldus Seelen.

Bij het Power Event staan beweging, verbinding en saamhorigheid centraal. Bestuurslid Bart Koolen: “Het lokale karakter van het evenement helpt ons om dit te versterken.”

Ondanks de vertrouwde elementen brengt de organisatie van het Power Event behoorlijk wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Koolen: “Voorheen konden we nog leunen op een grote landelijke organisatie. Dit jaar staan we voor het eerst helemaal op eigen benen. Dat is best een spannend traject. Zo hebben wij behoorlijk moeten investeren in de nieuwe aankleding. Daarnaast merken we dat de nieuwe naam nog moet laden bij sommige mensen.”

Weekend evenement

Om nog meer betrokkenheid in Valkenswaard en omliggende gemeenten te krijgen en hiermee nog meer mensen aan te spreken, wordt het evenement dit jaar wat breder opgezet dan voorheen. Koolen: “We organiseren meer activiteiten rondom de wandelestaffete. Het is daardoor niet langer een 24-uurs- maar een weekendevenement.”

Voor het eerst is de vrijdag aan het programma vastgeplakt. Op vrijdag 22 september wordt er om 19.00 uur in de grote tent gestart met een muzikale avond. Die avond is er ook een veiling met Jacques van Gerven als veilingmeester. De openingsavond is gratis toegankelijk. Sponsoren worden extra in het zonnetje gezet. Seelen: “Net als het hele weekend wordt het een avond met een lach en een traan. Kanker is een verschrikkelijke ziekte waaraan we met ons evenement aandacht aan willen geven, maar we willen tegelijkertijd ook het leven vieren.”

Op zaterdag 23 en zondag 24 september is de wandelestaffette, waar de deelnemers in teams 24 uur achter elkaar wandelen. De teams starten zaterdag om 13.45 uur. Ondertussen zijn er ceremonies en live-optredens van onder anderen The Gypsies of Oss, De Helaasheid, LaToja Dance en Theater voor Later op het sfeervol ingerichte evenemententerrein. Voor de jeudige bezoekers is er een kinderdorp met verschillende activiteiten.

Seelen: “We willen ook onze eregasten, mensen die kanker hebben, of hebben gehad, een onvergetelijk weekend bezorgen. Voor hen wordt op zaterdag onder meer een compleet verzorgd diner gehouden.”

De non-stop wandelestafette duurt tot zondag 13.45 uur, dan begint de slotceremonie. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk voor lastminute deelnemers om zich als meeloper aan te melden. Op zondag is er ook een kinderloop van 24 minuten voor basischolieren uit Valkenswaard en omgeving.

Een van de hoogtepunten is de lichtjesceremonie die op zaterdagavond om 22.00 uur begint. Dan wordt er stilgestaan bij iedereen die ziek is of is geweest, of overleden is aan kanker. Dan staan er allemaal ledkaarsen langs de route. Seelen: “Dit is altijd een heel bijzonder en emotioneel moment.”

Voor meer info zie: www.samentegenkanker.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant