Buurtschap Hazenstraat is de grote winnaar van het Bloemencorso 2023
Buurtschap Hazenstraat is de grote winnaar van het Bloemencorso 2023 Jurgen van Hoof

Op buurtschap Hazestraat staat (al weer) geen maat

Algemeen 681 keer gelezen

VALKENSWAARD - Wat me bijblijft na de zeventigste editie van het Corso Valkenswaard? De broeierige hitte op en langs het parcours. de inzet van EHBO en brandweer om een deelneemster te ontzetten die onwel was geworden, de prachtige wagens en figuranten én natuurlijk veelvraat Hazestraat, dat met ‘Botanica Fantasia’ weer eens de grote winnaar werd.

Door Willem-Jan Schampers

Ontwerper Frank Schooleman en ‘zijn’ bouwers werden niet alleen eerste overall, maar wonnen ook de Vakmanschapsprijs, de Paradeprijs en de Innovatieprijs. Tijdens de traditionele prijsuitreiking op De Statie was er dan ook het nodige gemor. De alleenheerschappij van buurtschap Hazestraat is critici een doorn in het oog, maar het is nu eenmaal een gegeven dat zij al jaren de dienst uitmaken met schitterende creaties. Overigens geregeld wel met stevige concurrentie van Stadsebergen, Kerkakkers en Oud Dommelen.

De jury gebruikte in haar oordeel woorden als ‘emotie’, ‘kippenvel’, ‘vernieuwend’, ‘verbeeldend’ en ‘een feest voor het oog’. Dan is het ook niet zo vreemd dat Hazestraat wederom de nummer 1 was. Ook ik was onder de indruk van de kleurenpracht, de details en het gebruik van gerecyclede materialen. Denk aan een kruiwagen, een wasmand, plastic bekertjes en bordjes en bloempotten.

Voor mij had Kerkakkers, Stadsebergen of Crescendo ook mogen winnen. En Wilhelmina had ik ook wel bij de top 3 ingeschat. De jonge ontwerper Julian van Gompel had voor Wilhelmina een wel heel bijzondere Trojan Horse bedacht. Een combinatie van het verhaal waarin de Grieken, met behulp van een enorm houten paard, de stad Troje veroverde, en het virus dat voor veel ellende op je pc kan zorgen. Heel inventief en uitstekend in beeld gebracht op zowel de wagen als door de figuratie. Een zeer verdiende vijfde plek viel Wilhelmina ten deel.

Eenzelfde verhaal was er bij Kompas. Het relatief kleine buurtschap had een gigantische haan gemaakt, maar gaf de term ‘vroege vogels’ een heel andere lading. De haan bleek ook een wekker te zijn, die letterlijk op hol sloeg. Een wake-up call, want de mensen racen door het dagelijk leven en vergeten te genieten. “Iedereen zegt dat wij zo’n mooie wagen hadden”, klinkt het enigszins teleurgesteld, “maar dit blijkt niet uit onze - slechts - zevende plaats. Natuurlijk is vooral meedoen voor ons belangrijk. Het zou echter wel eens lekker zijn als we ook vanuit de jury wat meer waardering krijgen.”

Bij buurtschap Graafschap was er vooral opluchting. Een van de figuranten werd onwel door de hitte en moest door de brandweer van de wagen worden gehaald. “We zijn allemaal zeer geschrokken, want zoiets verwacht je niet”, zegt een van de bouwers van Graafschap. “Iedereen had genoeg drinken bij zich en we hebben regelmatig gepauzeerd. Gelukkig is alles in orde met haar en ze is inmiddels thuis.”

Kerkakkers (’dat zo’n kleine bij zo’n angstjagende wagen kan opleveren’), Stadsebergen (’terechte winnaar van de ‘ontwerpprijs’) en Crescendo (’aan het kleurig tapijt/de slang leek geen eind te komen’) moesten uiteindelijk berusten in de gedachte dat ze weer uitstekend voor de dag waren gekomen, maar er uiteindelijk maar één de winnaar kon zijn. Meest opvallend was misschien nog wel dat buurtschap Dommeldal de Publieksprijs ontving, maar in de einduitslag van de vakjury als elfde eindigde. Meer dan ooit bleek weer dat smaken verschillen...

UITSLAG: 
1. Hazestraat - Botanica Fantasia-Tuin der Verbeelding
2. Crescendo - De Tapyton is niet te bezweren
3. Stadsebergen - Ik zie, ik zie, maar wat zie jij?
4. Kerkakkers - Dichtbij
5. Wilhelmina - Trojan Horse
6. Borkel en Schaft - Geen schijn van kans
7. Kompas - Vroege Vogels
8. Leenderweg - Uit de kom
9. Oud Dommelen - Artificial excellence
10. Reisvenne Oranje - ‘Denkvermogen wat alz...
11. Dommeldal - In de maat
12. Graafschap - Just an illusion
13. Bouwgroep Handen Ineen - Welkom in restaurant Handen Ineen.

Kinderjuryprijs: Crescendo. Publieksprijs: Dommeldal. Vakmansprijs: Hazestraat. Paradeprijs: Hazestraat. Innovatieprijs: Hazestraat. Ontwerpprijs: Stadsebergen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant