DATtheater gaat een stuk met een bizarre ontknoping opvoeren. Bezoekers zitten letterlijk bij de acteurs aan tafel. Foto: Jurgen van Hoof.
DATtheater gaat een stuk met een bizarre ontknoping opvoeren. Bezoekers zitten letterlijk bij de acteurs aan tafel. Foto: Jurgen van Hoof.

DAT Theater viert feest 'op locatie'

'Het verheugt ons u te kunnen verwelkomen op het jubileum van de heer Paisley van Corderoy. Namens zijn vrouw Pluche van Corderoy-Velours & zijn kinderen Tartan & Linne wensen wij u alvast een heerlijk feest. P.S. Het zou ons plezieren als u de namen van de andere kinderen, Silke & Denim, niet ter sprake brengt. Want: spreken is zilver, zwijgen is goud. Wij hopen op uw medewerking.'

VALKENSWAARD - Dit is de tekst van de flyer waarmee DATtheater mensen naar hun nieuwe voorstelling 'Jubileum' willen lokken… Een bijzonder theaterstuk, op een bijzondere locatie. Galerie De Kunstkeuken is namelijk de plek waar alles zich afspeelt. Letterlijk tussen de gasten in. Regisseur Hans Maas: "De mensen worden echt verwelkomt met een drankje, krijgen een rondleiding in de galerie en worden dan als het ware meegenomen in het stuk. Ze zitten inderdaad letterlijk bij de spelers aan tafel en maken deel uit van dit dramatische familiefeest."

Pater familias

Het verhaal is gebaseerd op de bekende Deense film 'Festen', van Thomas Vinterberg. In 'Jubileum' leren we een welgestelde familie kennen, die iets te vieren heeft ter ere van de pater familias. Hoofdrolspeler Raymond Spoelder: "Het publiek is te gast op een feestje dat anders loopt dan verwacht… Wie wil weten welke geheimen de familie al jaren verborgen houdt, moet dus absoluut een kaartje kopen. Tijdens de voorstelling wordt een glaasje prosecco geserveerd, zodat de gasten, net als de familie, in de feeststemming komt."

Volgens Hans en Raymond wordt gaandeweg het stuk steeds duidelijker dat de jarige eigenlijk een enorme schoft is. "Het idee om dit stuk te gaan spelen, is twee jaar geleden geboren, maar het gaat in feite over seksueel misbruik en is dus zeer actueel!", zegt Hans, die voor de zesde keer een voorstelling van DATtheater regisseert. "Maar het gaat ook over het schouder ophalen, dat sommige mensen doen. Terwijl er allerlei vreselijke zaken worden onthuld, gaat het feest gewoon door. De familie zet vrolijk de polonaise in..."

Meer berichten