Jacqueline met filiaalmanager Emiel Steverink. Na vijftig jaar vindt ze de bloemenafdeling nog altijd het mooiste plekje in de winkel. Foto: Jurgen van Hoof.
Jacqueline met filiaalmanager Emiel Steverink. Na vijftig jaar vindt ze de bloemenafdeling nog altijd het mooiste plekje in de winkel. Foto: Jurgen van Hoof.

Een heel bijzonder jubileum

Toen Jacqueline Verberk-Van Daal uit Valkenswaard 15 jaar was zat ze in de tweede klas van de mavo. Op dat moment begon ze te werken bij de Albert Heijn in Valkenswaard. En dat doet ze nu nog steeds. Vijftig jaar lang; net zo lang als de supermarkt in Valkenswaard bestaat.

Valkenswaard - "Ik vond het leven mooi, maar dat studeren trok me niet zo aan", zegt Jacqueline. "Mijn vader zag dat ook en zei simpelweg: geen zin in studeren? Dan maar gaan werken." En dus stapte ze naar Albert Heijn, die net zijn deuren op de huidige locatie had geopend. Na een gesprekje werd Jacqueline aangenomen als caissière. Ze deed dat werk vanaf de eerste dag met veel plezier. "Je was immers het visitekaartje van de winkel en in de meeste gevallen de laatste persoon die de klant zag." Ze vertelt nog steeds vol enthousiasme over haar werk van toen. "We hadden nog een werkweek van 48 uur. De winkel was open vanaf 8.00 Vóór dat de eerste klanten binnenkwamen moest de vloer worden aangeveegd. Het waren andere tijden, met veel andere producten." Dat is niet alles. "Veel Belgen deden bij ons wekelijks ook hun inkopen. Ze werden bij het naar huis gaan aan de grens nog door de douane gecontroleerd, want boter en sherry waren geliefde artikelen om te smokkelen." Na vijf jaar werkte Jacqueline ook enkele uren per week op het kantoor als hulp. Zo werd één van haar taken het vullen van de loonzakjes. Een belangrijke gebeurtenis was de invoering van de euro. Het grote voordeel voor Jacqueline was dat ze niet langer de Duitse Marken en Belgische Francs van klanten om hoefde te rekenen. "De jaren zijn voorbij gevlogen. In het begin zag ik moeders aan de kassa, later werden dat oma's en tenslotte kwamen ook de kinderen en kleinkinderen naar onze winkel. Ik heb al die vijftig jaar met plezier gewerkt en er gaat nog steeds geen dag voorbij zonder een flinke lach." Klanten zijn intussen gasten geworden en de caissière gastvrouw. "De kleur van het logo van Albert Heijn is blauw, welnu ik kan iedereen verzekeren dat ook ik blauw bloed heb." Dat wordt nog eens bevestigd door de huidige filiaalmanager Emiel Steverink. We zijn terecht trots op Jacqueline die vijftig jaar lang onafgebroken in ons filiaal hier in Valkenswaard heeft gewerkt. En dat altijd met een lach en een inzet die ook na vijftig jaar hoog is." Inmiddels is ze naast het werk aan de kassa ook vaak te vinden bij de afdeling bloemen. Daar geniet ze elke minuut van. Natuurlijk vieren wij haar jubileum en wat is daarvoor een betere tijd dan onze eigen feestweek, nog t/m 11 april. Want niet alleen Jacqueline heeft dan feest, ook Albert Heijn viert dat ze vijftig jaar geleden hun winkel in Valkenswaard opende."

Meer berichten