Jan en Frans van UNA. Ze zijn allebei al veertig jaar lang lid. Foto: Jurgen van Hoof.
Jan en Frans van UNA. Ze zijn allebei al veertig jaar lang lid. Foto: Jurgen van Hoof.

Veertig jaar muzikale vriendschap

Samen zijn ze tachtig jaar lid van de Koninklijke Harmonie UNA. Jan de Rijke (75, altsaxofoon) en Frans Staals (71, klarinet) horen inmiddels bij de 'oude hap' van het Valkenswaardse muziekgezelschap. Jan zet er na het concert van 21 april een punt achter, waar Frans 'nog lang niet stopt'. "UNA vormt al veertig jaar een belangrijk deel van ons leven. In goede en minder goede tijden…"

VALKENSWAARD – Valkenswaardenaar Frans begon pas op zijn 32ste met muziek. Tot die tijd had hij andere interesses en hobby's. "Ik vond de harmonie wel mooi, maar had er eigenlijk nooit bij stil gestaan om er lid te worden. Via een vriend van me, Anton van de Ven, raakte ik toch geïnteresseerd. Ik koos voor klarinet en kreeg les van Leo van de Ven. Hoewel ik meteen heel fanatiek was, merkte ik dat ik eigenlijk veel te laat was begonnen. In het begin was ik beter dan de kinderen in het leerlingenorkest, maar daarna streefden ze me allemaal voorbij. Haha! Uiteindelijk heb ik het toch heel aardig geleerd en speel in de harmonie de tweede partij."

Jan, afkomstig uit het Westland, maar sinds 1978 woonachtig in Brabant (Borkel en Schaft, Valkenswaard, Nuenen) is wél al van jongsafaan met muziek bezig. "Vanaf mijn elfde oefende ik klarinet. Liep ik rondjes door het huis. Ik ben alles bij elkaar zo'n zes keer van vereniging gewisseld. Door fusies of omdat clubs gewoon ophielden te bestaan. Vandaar ook dat ik al eerder veertig jaar bij de bond was, dan dat ik mijn jubileum bij UNA vier. Ik kreeg van Wim Sies mijn eerste saxofoon. Splinternieuw."

Door de jaren heen hebben Frans en Jan veel muzikanten zien gaan en komen. En diverse hoogtepunten meegemaakt. Frans: "Zo ben ik via UNA met de Handelse Processie in aanraking gekomen, en vier ook daar mijn veertigjarig jubileum, en ik heb supergenoten van de Promsconcerten in De Belleman. De harmonie is toch vaak een familieaangelegenheid. Inmiddels zijn mijn kinderen Johan en Susanne uitgevlogen, maar zij hebben ook verschillende jaren bij UNA gezeten. Dit geldt trouwens ook voor de kinderen van Jan. Margreet, Aart Jan en Heleen bliezen ook hun partij mee bij UNA. In die tijd waren we ook nog geregeld in uniform op straat te zien. Bij het Corso, serenades en andere festiviteiten." Jan stopt bij UNA. Vanwege de afstand Nuenen-Valkenswaard, maar ook omdat het volgens hem 'genoeg is geweest'. "De moeilijkheidsgraad is hoger geworden en de ommezwaai van klassiek naar meer modern is niet helemaal meer mijn ding. Ergens jammer, want UNA ligt me na aan het hart. Ik speel nu bij een ouderenorkest in Nuenen. Ook heel leuk."

Volgende week meer info over het voorjaarsorkest van UNA.

Meer berichten