TWC in het nieuwe tenue. Helaas konden niet alle 87 leden bij de fotosessie aanwezig zijn.
TWC in het nieuwe tenue. Helaas konden niet alle 87 leden bij de fotosessie aanwezig zijn.

‘Fietsen is genieten maar soms ook afzien’

Algemeen 561 keer gelezen

VALKENSWAARD - “Binnen Toer- en Wielerclub Valkenswaard hebben we vijf snelheidsgroepen. Een lid mag zelf kiezen hoe hard hij kan en wil meerijden. Het minimum is 80 kilometer met een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur. De snelste renners rijden zo’n 32 kilometer per uur. Er is dus voor ieder wat wils en iedereen kan op zijn niveau genieten.”

Door Willem-Jan Schampers

Aan het woord is Frank Bussman, penningmeester van TWC Valkenswaard. Hij vertelt over de zondagse clubritten. “De drie snelste groepen vertrekken al om acht uur. De andere twee om 09.00 uur. Het sociale aspect staat hoog in het vaandel bij onze club. Zo proberen we op zondag met alle groepen gezamenlijk op de pauzeplaats koffie te drinken. Dat is voor veel leden het hoogtepunt van de tocht. De routes zijn zodanig uitgestippeld, dat iedereen tegelijkertijd op de pauzeplek arriveert. We hebben een speciale commissie die dit helemaal berekent en regelt.” 

Secretaris Cor van den Hurk benadrukt dat er voor de leden nog meer mogelijkheden zijn om te fietsen. “Ook op dinsdag- en donderdagochtend wordt er gereden. Door de bank genomen is dit voor mensen die niet meer werken. Daarnaast zijn er ritten op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond. Op dinsdag en donderdag voor de ‘snelle jongens’ en op woensdag voor de leden die vooral lekker willen fietsen en wat minder met snelheid bezig zijn.” 

Geen bejaardensoos

Onder de 87 leden van TWC Valkenswaard zijn tien vrouwen. “Bovendien heeft de club, in tegenstelling tot veel vergelijkbare verenigingen. ook nog wel wat jongere leden. Frank: “Vandaar de ritten doordeweeks, zodat we ook aantrekkelijk zijn voor mensen die nog volop in het arbeidsproces zitten. Je moet dan overigens denken aan dertig- en veertigplussers.” Om dan te benadrukken: “We hebben leden in alle leeftijden en zijn zeker geen bejaardensoos. Haha! Daarvoor zijn we nog te ambitieus!”

De vereniging is lid van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Hierbij zijn verenigingen en stichtingen aangesloten, die zich tot doel stellen het sportieve en recreatieve toerfietsen te bevorderen. “In de zomerperiode nemen onze leden deel aan diverse toertochten buiten de regio”, zegt Cor. “Denk dan bijvoorbeeld aan Diekirch-Valkenswaard.” Onlangs waren weer veel leden van de club van de partij in Luxemburg en een groot aantal fietste zelf heen én terug.

Valkenswaardse samenleving

Verreweg de meeste leden zijn afkomstig uit Valkenswaard. En de club is dan ook ingebed in de Valkenswaardse samenleving. “Als een van onze collega-verenigingen een evenement organiseert, doen wij daar standaard aan mee. Een andere activiteit is het verzorgen van sportclinics voor de leerlingen van het SG Were Di. Zodat zij kennis kunnen maken met mountainbiken. En ook tijdens onze eigen ATB-toertochten helpt een groot deel van de leden mee om alles in goede banen te leiden. Bovendien zijn wij sinds kort betrokken bij het onderhouden van de mountainbikeroute door het Leenderbos. Staatsbosbeheer heeft ons hiervoor benaderd.”

Een zeer actieve club dus, dat TWC Valkenswaard! Frank: “Om de drie à vier jaar worden onze leden volledig in het nieuw gestoken. Hiervoor hebben we enkele trouwe sponsoren, die het mogelijk maken dat we nieuwe clubkleding kunnen aanschaffen. We zijn bijzonder blij dat autobedrijf Wils, Wielershop Achel, mediabureau MediaValue en café-zaal-biljart Du Commerce ons financieel ondersteunen. Dit jaar hebben we ons laten inspireren door de blauw-gele kleuren van Valkenswaard. De leden staan er weer allemaal picobello op!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant