Zus Linda en broer Bas Coppelmans  hebben hun gelijknamige tuincentrum  uitgebreid maar vooral verduurzaamd.
Zus Linda en broer Bas Coppelmans hebben hun gelijknamige tuincentrum uitgebreid maar vooral verduurzaamd.

Samen Valkenswaardig: Linda Coppelmans van Tuincentrum Coppelmans

Algemeen 531 keer gelezen

Tuincentrum Coppelmans is een familiebedrijf dat al ruim vijftig jaar bestaat. Zus Linda en broer Bas zijn met hun team de afgelopen paar jaar druk geweest met de uitbreiding en verduurzaming van hun tuincentrum. Inmiddels zijn ze het eerste Nederlandse reeds bestaande tuincentrum dat volledig van het gas af is. 

“Om zo goed mogelijk te kunnen verduurzamen hebben we het groots moeten aanpakken. Van waterinfiltratiekratten tot zonnepanelen en van het zaaien van bijenmengsels tot warmtepomp”, vertelt Linda. “Maar wat we vooral belangrijk vinden, is bewustwording bij de consument. Klanten vragen regelmatig om de perfecte plant die lang in bloei staat, goed tegen de droogte kan, het hele jaar door mooi groen is en ook nog wintervast. Dat bestaat niet, zo zit de natuur niet in elkaar. Ik wil dat onze klanten bewust kiezen waardoor ze én een mooie tuin hebben én de grond in goede staat houden.”

Variatie

“Je kunt je tuin eenvoudig verduurzamen. Het belangrijkste is variatie. Door verschil aan te brengen in lagen, blad, kleur en bloeitijd houd je het hele jaar door een mooie tuin. In ‘t voorjaar heb je dan kleur van de bloemen en in het najaar zie je dan de mooie verschillen in blad. Door te spelen met hoogte, bijvoorbeeld door een boom te planten, krijg je andere lichtinval op de bladeren waardoor je ook weer kleur in je tuin creëert. Die variatie is ook het beste om een vogelvriendelijke tuin te maken.”

Natuurlijke ploeg

“Planten die verschillende dingen nodig hebben, helpen elkaar. Help je tuin door het groen dat je tussen plantjes uittrekt, gewoon te laten liggen. Zo voorzie je de bodem van voedingstoffen en is weer goed voor regenwormen die de natuurlijke ploegen van je tuin zijn. Hun ondergrondse gangetjes zorgen ervoor dat het regenwater goed in de bodem trekt. Wij adviseren graag over milieuvriendelijk tuinieren. Dus zonder spullen die het bodemleven aantasten zoals (natuur)azijn en kunstmest. Met vragen kun je ook terecht op het klimaatplein in onze winkel.”

Samenwerking

Bij Coppelmans zien ze de kracht van de samenwerking met de partners van Samen Valkenswaardig. Linda: “Iedereen heeft zo zijn eigen expertise. Je leert van elkaar en komt samen tot mooie ideeën. Samen met IVN willen we bijvoorbeeld cursussen gaan geven over biodiversiteit en moestuinen etc.”

Top tip

Valkenswaard verduurzamen doen we samen. Grote of kleine initiatieven, alle beetjes helpen. Linda heeft een tip: “Het afkoppelen van de regenpijp is een handige manier om duurzaam met water om te gaan. In plaats van water af te voeren naar het riool, kun je het opvangen in een regenton en vervolgens gebruiken om de tuin mee te sproeien.” Gemeente Valkenswaard ondersteunt hierbij met twee afkoppelcoaches. Lanny Olie en Susan Dekkers hebben jaren ervaring en gaan samen met u in uw tuin kijken naar de beste en leukste ideeën die uw tuin te bieden heeft voor het afgekoppelde regenwater. Belangstelling voor een gratis adviesgesprek? Meld u dan op https://www.valkenswaard.nl/afkoppelen

Uit de krant