Over belangstelling bij de uitslagen van de verkiezingen was niet te klagen. De toekomstige raadsleden kregen zo te zien al de nodige adviezen. Foto: Jurgen van Hoof.
Over belangstelling bij de uitslagen van de verkiezingen was niet te klagen. De toekomstige raadsleden kregen zo te zien al de nodige adviezen. Foto: Jurgen van Hoof.

Zetels van gemeenteraad verdeeld

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. Het werd een verkiezingsavond in het gemeentehuis met blijde, maar ook met terneergeslagen gezichten. Van de drie grootste partijen had alleen het CDA reden tot juichen. Zij behielden immers hun vijf zetels, waar H&G en Valkenswaard Lokaal er ieder twee verloren. H&G, met lijsttrekker Theo Geldens, werd opnieuw de grootste partij.

Valkenswaard - Een opmerkelijke winnaar was Samen voor Valkenswaard, die als nieuwe partij met twee zetels in de raad komt. Partijvoorzitter Fred Emmerik was trots en blij dat zijn toch korte campagne voor dit succes heeft gezorgd. "Ik wil niet omkijken maar mijn eerdere besluit om uit de fractie van Valkenswaard Lokaal te stappen, maar het is kennelijk toch een goede beslissing geweest."

Het was een gezellige drukte in de hal en raadszaal van het gemeentehuis in Valkenswaard. Onder de bezoekers veel oud-raadsleden, zoals Marius van Erp, die eerder voor de PvdA in de raad heeft gezeten. "Ik heb in mijn kapperszaak een peiling over de uitslag gehouden en ben benieuwd wat daarvan uit gaat komen. Vergis je niet, het werk van een raadslid is echt niet zo eenvoudig als vaak door de buitenwereld wordt gedacht. Het is hard werken met veel vergaderingen. Kijk, zolang men in een wat grotere fractie zit kan men het werk verdelen, maar juist de kleinere fracties zijn echt veel uren met het raadswerk bezig. Maar ja, ze zullen het wel graag doen anders zouden ze geen kandidaat zijn", aldus Marius van Erp. Frank van Gastel, fractievoorzitter van het CDA in de nu afgelopen periode, is blij met het resultaat van zijn partij. "Daar hebben we met zijn allen hard aan gewerkt." Zoals bekend keert van Gastel door drukke werkzaamheden niet terug in de politiek. "Maar je ziet dat ze het zonder mij ook prima doen. Het zijn stuk voor stuk kundige mensen en ik zal het natuurlijk nauwgezet blijven volgen." Frans van Vonderen zegt namens de nieuwe partij Vitaal Valkenswaard dat het er lang naar uitzag dat zijn nieuwe fractie twee zetels zou halen. "Natuurlijk ben ook ik teleurgesteld dat het eindresultaat toch één zetel is geworden. We hebben echt een goede campagne gevoerd maar vergeet niet dat we als nieuweling hebben moeten opboksen tegen de gevestigde partijen." Pieter van Rijswijk van D66 had natuurlijk gehoopt op een tweede zetel, maar als men naar de landelijke uitslagen kijkt blijkt dat D66 op veel plaatsen fors verloren heeft. "Wij hebben echter onze huidige zetel vast kunnen houden." Opmerkelijk is het herstel van de VVD. Naast lijsttrekker Rikkert Visser is Sieka van Vlerken met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen. Ook Mieke Theus was in haar nopjes met het behoud van de huidige twee zetels. Zeker omdat landelijk de PvdA verlies heeft geleden. "We krijgen loon naar werken", zegt Mieke. Peter van Steensel is over het resultaat van Valkenswaard Lokaal teleurgesteld. "We zijn natuurlijk het laatste halfjaar nogal eens negatief in het nieuws gekomen. Daar hoef ik niets bij uit te leggen. Maar we gaan ervoor en komen gegarandeerd weer terug."

Meer berichten