De Achelse Kluis vanuit de lucht die een nieuwe bestemming heeft gekregen nadat de monniken zijn vertrokken.
De Achelse Kluis vanuit de lucht die een nieuwe bestemming heeft gekregen nadat de monniken zijn vertrokken.

Inspiratiepunt De Groote Heide opent

Algemeen 261 keer gelezen

REGIO -  In het eerste weekeinde van juni opent het inspiratiepunt De Groote Heide officieel de deuren. Dit nieuwe toeristische onthaal- en bezoekerscentrum in het poortgebouw van de Achelse Kluis laat bezoekers kennismaken met de regio. Dit op een interactieve manier, die al je zintuigen weet te prikkelen. 

De Groote Heide is een grensoverschrijdend natuurgebied van maar liefst zesduizend hectare waar natuur en mens vrij zijn om te groeien. Om de natuur van De Groote Heide te versterken, hebben de gemeenten Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard de krachten gebundeld. De regio wil zich op deze manier gezamenlijk promoten.

Informeren en inspireren

“Het gloednieuwe inspiratiepunt is een warme beleefplek waar de stad Hamont-Achel samen met natuurgrenspark De Groote Heide bezoekers wil informeren en inspireren om de brede regio te ontdekken”, vertelt Guy Joosten, schepen van Natuur en (natuur)grensparken en tevens voorzitter van De Groote Heide. “Samen met De Groote Heide heeft de stad Hamont-Achel de voorbije drie jaar hard gewerkt aan dit project. In samenwerking met de voormalige eigenaar van de Achelse Kluis werd er nagenoeg 1,5 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan de stad circa 700.000 euro bijdroeg. Daarnaast mochten we rekenen op een subsidie van 300.000 euro van Limburg Sterk Merk (LSM). Zo konden we via een participatief traject dat ongeveer 1,5 jaar duurde, dit inspiratiepunt tot stand brengen.”

“In de eerste ruimte van het inspiratiepunt vinden bezoekers het toeristisch onthaal”, legt Ester van Sambeeck, programmamanager van De Groote Heide uit. “Via een datatafel ontdek je wat er allemaal te beleven valt in De Groote Heide en tonen streekambassadeurs hun favoriete plekjes. Voor al jouw vragen staat er bovendien een enthousiaste onthaalmedewerker voor je klaar. Wie verderloopt, komt in het belevingscentrum terecht. Op basis van vijf thema’s wordt hier het verhaal van de Achelse Kluis en bij uitbreiding het hele De Groote Heide-gebied uit de doeken gedaan. Denk maar aan het verleden van de monniken, de verschillende bierbrouwerijen in de regio en de fauna en flora in dit prachtige natuurgebied.”
“Kortom”, concludeert Guy Joosten, “het inspiratiepunt is dé plek waar De Groote Heide haar bezoekers wil ontvangen en hen wil laten kennismaken met het hele gebied, de leukste activiteiten en meest ontspannende plekjes en dat helemaal op maat van iedere bezoeker. Benieuwd? Kom dan zeker een kijkje nemen tijdens het feestelijke openingsweekend op 2, 3 en 4 juni.”

Openingsweekend

Vanaf vrijdag 2 juni gaan de deuren open voor het grote publiek vanaf 10.00 tot 20.00 uur. Muziekliefhebbers kunnen daarna aansluiten voor het tangoconcert van muziekgroep Sonico op de site van de Achelse Kluis. Tickets voor dit zomerse concert zijn verkrijgbaar via www.hamont-achel.be/aha.

Streekproducten- en ambachtenmarkt 

Wie zaterdag 3 of zondag 4 juni afzakt naar de Achelse Kluis, kan deelnemen aan verschillende activiteiten die georganiseerd worden in combinatie met een bezoek aan het nieuwe inspiratiepunt. Op de planning staan onder andere stiltewandelingen, een begeleid bezoek aan het voedselbos, sessies ouder-kindyoga in het bos en een natuurwandeling met de Jutter Wombat voor rolstoelgebruikers. Zondag vindt ook de eerste streekproducten- en ambachtenmarkt van de Achelse Kluis plaats.
Meer informatie is te vinden via https://degrooteheide.eu/openingsweekend

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant