Leo van Hoof, deelnemer Atelierroute, bij zijn schilderijen van de kleindochters.
Leo van Hoof, deelnemer Atelierroute, bij zijn schilderijen van de kleindochters. Jurgen van Hoof

Eerste weekend van juni, de Atelierroute

Algemeen 558 keer gelezen

VALKENSWAARD - Bezoekers een kijkje in hun keuken gunnen. Dat was het uitgangspunt toen de Stichting Vaart in mei 2013 de eerste Atelieroute hield. De bedoeling daarbij was deze route te laten uitgroeien tot een terugkomende, tweejaarlijkse traditie. Het was een groot succes waarvan de charme om de kunstenaar thuis te kunnen bezoeken echt aansloeg. Dat allemaal vaak in hun eigen atelier. 

Door Ton van Helvoort

Het mooie daarbij was dat het allemaal medewerkers en schilders waren uit onze eigen gemeente die ook zo gesitueerd waren dat de Atelierroute zelfs met de fiets kon worden gedaan. En dat is nog steeds zo. 

Het kon dan ook niet uitblijven dat op 6 en 7 juni 2015 weer een Atelierroute werd gehouden. In 2016 was er tussen twee Atelierroutes in, plaats voor een gezamenlijke expositie in de Hofnar met als thema: Visioenen van Vaart
Het was geweldig om te zien dat in een toch wel korte periode er een organisatie stond die alleen nog maar kon groeien. Het was dan ook geen verrassing meer dat op 10 en 11 juni 2017 de derde Atelierroute in Valkenswaard werd gehouden. En weer was de de deelname groter en van nog een hoger niveau. Dat de ware kunstenaar altijd met zijn werk bezig is bleek ook weer eens uit een gezamenlijke expositie van Vaart in Antonius te zien in de Antoniuskerk die met name deels zou worden afgebroken door gebrek aan voldoende kerkbezoekers. Het werd een mooie expositie met enerzijds mooie kunstwerken maar aan de andere kant de wetenschap dat er weer een kerk in Valkenswaard ging verdwijnen. 

Intussen stond het jaar 2019 weer voor de deur. Met dat nieuwe jaar werden alweer snel de nodige voorzieningen getroffen om ook in 2019 weer een Atelierroute te houden. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het absoluut niet, dat de Atelierroute weer mooier en groter zou zijn als in de voorgaande jaren. 

In 2020 was het niet mogelijk iets te organiseren omdat Nederland in de greep zat van Covid-19. Dat was voor iedereen een vervelende tijd maar wellicht kon er weer energie aangemaakt worden voor een Atelierroute in 2021. Dat jaar werd overigens de eerste keer dat er ook kunstenaars uit Aalst en Waalre aan de Atelierroute deelnamen. In 2021 werd er nog een speciale expositie georganiseerd onder de naam Feniks

3 en 4 juni

En dan gaan we nu weer hard in de richting van de Atelierroute op 3 en 4 juni. De deelname is weer wat groter dan in andere jaren en 19 kunstenaars zullen dan ook hun werken aan de bezoekers met ongetwijfeld veel trots tonen. Kunstenaars uit Valkenswaard en Aalst-Waalre zulen laten zien dat hun werken terecht als heel bijzonder worden ervaren. De affiches met een oproep om de Atelierroute te bezoeken kleuren op diverse plaatsen de ramen. De organisatie van deze Atelierroute zal het dan ook fijn vinden iedereen op 3 en 4 juni te ontvangen. 

Stichting VAART

Stichting VAART (VAlkenswaard ART) stelt zich ten doel het kunstklimaat in Valkenswaard voor beeldend kunstenaars te verbeteren. De stichting wil opkomen voor de belangen van: schilders, beeldhouwers, edelsmeden, keramisten, fotografen, glaskunstenaars etc. 
Met name door het initiëren van activiteiten, het ondersteunen en begeleiden van initiatieven in het algemeen en van individuele kunstenaars. Ook het leggen en versterken van onderlinge contacten is een doel. Tevens wil de stichting de kunstenaars en de kunstliefhebbers met elkaar in contact brengen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant