Willem van Konijnenburg. De foto is afkomstig en bezit van het Haags Gemeente Archief.
Willem van Konijnenburg. De foto is afkomstig en bezit van het Haags Gemeente Archief.

Lezing over Jan Toorop en Willem van Konijnenburg

Algemeen 730 keer gelezen

 VALKENSWAARD - Bas van de Klundert-van der Hof verzorgt op vrijdag 26 mei, een lezing over de schilders Jan Toorop en Willem van Konijnenburg. De lezing is in het Nederlands Steendrukmuseum.

Bas van de Klundert-van der Hof is verzamelaar van Willem van Konijnenburgs werk. Tevens brengt hij werk en leven van de kunstenaar onder de aandacht door onderzoek en publicatie, het organiseren van tentoonstellingen, lezingen en het bijhouden van Instagram en een Facebookpagina over Willem van Konijnenburg.

In één adem

de twee torens die uitsteken boven al het overige van onze hedendaagsche schilderkunst. Door de kracht van hun kunst en door de breedte en diepte van hun geest (uit Algemeen Handelsblad, 10-9-1918). Dit citaat schreef een anoniem journalist over Jan Toorop (1858-1928) en de Haagse kunstenaar Willem van Konijnenburg (1868-1943) naar aanleiding van een tentoonstelling in Den Haag. Alhoewel Willem van Konijnenburg, in tegenstelling tot Jan Toorop, nooit is doorgebroken bij het grote publiek, zijn hun namen jarenlang in één adem genoemd. Het werk van beide kunstenaars was tussen de Eerste- en Tweede Wereldoorlog beeldbepalend voor de moderne Nederlandse kunst.

Doorbraak

In 1917 vestigde Jan Toorop zich in Den Haag, in hetzelfde jaar breekt Willem van Konijnenburg door in de kunstwereld. Tijdens zijn doorbraak-tentoonstelling toont Van Konijnenburg voor het eerst een grote religieuze krijttekening die doet denken aan Toorops katholieke tekeningen. In navolging van kunstcriticus Albert Plasschaert (1874-1941) worden Toorop en Van Konijnenburg steeds meer gezien als rivalen. Waren ze dat ook? Kenden zij elkaar? Wat vonden ze van elkaars werk? Inspireerden ze elkaar? 

Praktische informatie

De locatie van de lezing op vrijdag 26 mei is het Nederlands Steendrukmuseum aan de Oranje Nassaustraat 8c in Valkenswaard. De lezing begint om 15.00 uur en duurt tot circa 15.45 uur. Inloop is vanaf 14.30 uur. Bezoekers van de lezing kunnen aansluitend het museum bezoeken. 
Kaarten kosten 5 euro (excl. entree museum) Inclusief entree museum: 8 euro.
Koffie/thee is tegen betaling verkrijgbaar in de foyer.
Aanmelden voor de lezing kan via een mail naar:
info@steendrukmuseum.nl!

www.steendrukmuseum.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant