Rien en Horst op de foto zoals ze echt zijn. Een blije en dankbare oma en opa.
Rien en Horst op de foto zoals ze echt zijn. Een blije en dankbare oma en opa. Jurgen van Hoof

Diamanten bruidspaar Rien en Horst Raddatz

Algemeen 1.382 keer gelezen

VALKENSWAARD - Rien en Horst Raddatz zijn woensdag 31 mei zestig jaar getrouwd. Het huwelijk in de Mariakerk en op het gemeentehuis in Valkenswaard werd op dezelfde dag gesloten. Samen zijn ze 163 jaar oud, Rien neemt 79 jaar voor haar rekening en Horst 84 jaar. Er is echter nog een heel bijzonder puntje. Hun dochter is intussen 40 jaar getrouwd en dus zal er dan ook een 100-jarige bruiloft gevierd worden. 

Door Ton van Helvoort

Horst en Rien hebben elkaar leren kennen in de Brakenstraat waar hij een autorijschool had. Hij was een zeer ervaren rij-instructeur. Het was niet alleen zijn dagelijkse werk maar ook een soort werk dat hij heel graag deed. 

De eerste keer dat ze elkaar ontmoet hadden was in de Sleutel op de Markt in Valkenswaard. Het bleef niet alleen bij ontmoeten maar in 1959 was de kermis in Valkenswaard een goede reden om ‘echt’ verkering te hebben. Horst nam het initiatief en vroeg haar, nog enigszins verlegen, of ze zin had om mee naar de kermis te lopen.

Rien vertelt hier over: “Achteraf heb ik niet lang na hoeven te denken en kregen we al snel verkering. We gingen in het weekend samen gezellig dansen op de muziek van Peter Koelewijn. Een van zijn bekendste hits was toen ongetwijfeld: Kom van dat dak af.
Horst vult zijn vrouw aan: “ Ook hebben we best veel gedanst op de muziek van Cees and his Skyliners.” (Een band uit Eindhoven, red.)

Vrouwenwereld

“Het werd in ons huwelijk wel een vrouwenwereld”, zegt Horst, met een knipoogje naar de aanwezige dames. Inmiddels zijn er 11 kleinkinderen waarvan de jongste 3 maanden. Daarnaast hebben ze ook nog eens 11 achterkleinkinderen. “Als die allemaal bij elkaar komen”, zegt Rien, “hebben we letterlijk een huis ‘vol volk’ het het is altijd wel gezellig.”

Ambulance

 Horst is nog altijd trots dat hij ruim vijftien jaar in Valkenswaard de ziekenauto heeft gereden. Voeg daarbij nog eens de 60 jaar dat hij rijles gaf, dan praten we toch al vlug over ruim 10.000 lesuren. Horst zegt hier zelf over: “Ik kan echter iedereen verzekeren dat ik dat werk in al die jaren altijd met veel plezier gedaan heb, Ik heb nooit gerookt en wellicht heeft ook dat bijgedragen aan een goede gezondheid. Het gaat echt over duizenden kilometers die ik voor mijn werk gereden heb. Intussen genoten we zo tussendoor van een gezellige wintersport en om in mijn vak van chauffeur te blijven: we laadden dan de accu weer op.”

De Griek

 ”Natuurlijk”, zegt Rien, “moet een mens tijdig wat rust kunnen nemen en even wat ontspannen. Wat dat betreft ben ik ‘verslaafd’ aan eten bij de Griek. Gelukkig hebben we in Valkenswaard een prima zaak voor een Griekse maaltijd. Natuurlijk breng ik ook best veel tijd door met oppassen bij de kleinkinderen. Overigens best leuk en dankbaar werk.”
 Horst luistert graag naar muziek van André Rieu en zingt zelf ook bij de Wedertzangers in Valkenswaard. Rien sluit af met: “Mocht ik honderd jaar worden dan heb ik maar één wens: geen feestje maar wel eten bij de Griek.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant