De 100-jarige mevrouw Riet van der Avort-Huijben op 'haar' bankje samen met burgemeester Ederveen.
De 100-jarige mevrouw Riet van der Avort-Huijben op 'haar' bankje samen met burgemeester Ederveen. Jurgen van Hoof

‘Niet kniezen, niet zeuren’ is heel speciaal voor Riet van der Avort

Algemeen 1.198 keer gelezen

VALKENSWAARD - Dit bekende lied uit de jaren zeventig is nog steeds een kraker op feesten en vooral in de periode rond carnaval. Voor Riet van der Avort-Huijben, die op 21 maart honderd jaar is geworden, is het een lied waar ze vrijwel dagelijks nog met veel plezier aan terugdenkt. 

Door Ton van Helvoort

Riet was getrouwd met de alom bekende Nol van der Avort die in 1979 helaas is overleden. Wie Nol van der Avort zegt, denkt onmiddellijk aan carnaval. “Nol had het carnaval vieren echt in de vingers”, zegt Riet. “We hadden toen een ontzettend leuke groep die elk jaar onder de naam Gele Rijders deelnamen aan alles dat met carnaval te maken had.” Riet en Nol woonden toen op de Maastrichterweg waar ruimte genoeg was om carnavalvierders te ontvangen, Als er dan toch nog een probleempje was, stond Riet als eerste klaar om het Niet kniezen, niet zeuren in te zetten waarna het probleem snel was opgelost. 

Kinderen en kleinkinderen

Ze hadden drie kinderen en inmiddels vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen waarvan in de komende maand mei er nog eens twee bijkomen. Riet was thuis de jongste van het gezin. Ze heeft nog een broer die in Nijmegen woont en een andere broer die iets verder weg woont. Dat is in Brazilië waar Riet intussen zes keer op bezoek is geweest. Aanvankelijk woonden Riet en Nol in de Warande in Valkenswaard. Hij had een erg drukke baan als hoofdinkoper bij de EDAH in Helmond. Zijn werk kostte hem veel energie en als er al een probleempje was bracht Riet hem weer snel tot rust met: Niet kniezen, niet zeuren.....

Bankje

Intussen woont Riet op de Bogen. Ze denkt nog vaak terug aan de tijd op de Maastrichterweg. Ook heeft ze nog goede herinneringen aan de tijd dat het gezin vaak te vinden was bij Jaques Rietra bij de watermolen. “Die herinneringen”, zegt Riet, “zijn voor mij dan ook aanleiding geweest om het bankje dat elke 100-jarige in Valkenswaard krijgt een plaatsje te geven in de buurt van diezelfde watermolen. Het zijn allemaal mooie herinneringen. Ik probeer nog zoveel als mogelijk van het leven te genieten en dat binnen de grenzen van die mogelijkheden die ik nog heb.”

Riet vindt het ook leuk om dingen te blijven ondernemen. “Zo ga ik ook dit jaar weer naar een uitvoering van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. Ik blijf nog zoveel mogelijk op de hoogte van het dagelijkse nieuws en lees daarvoor nog regelmatig de krant.”

Hobby

Overigens heeft Riet nog steeds een hobby en dat is breien. Het assortiment gaat van shawls tot pannenlappen. En zo vertelt ze: “Ondertussen luister ik onder het breien het liefste naar Nederlandse muziek op de radio. Ondanks mijn inmiddels toch wel hogere leeftijd zou ik met de carnaval nog altijd het liefste meehossen op de muziek. Maar dat is mij helaas niet meer gegeven. Ik gun echter iedereen nog wel zijn eigen pleziertje. Daarom lieve mensen, geniet elk jaar opnieuw van die mooie dagen met carnaval en als het dan toch nog een keertje tegenzit zing dan maar heel zachtjes voor je uit dat lied dat iedereen weer vrolijk maakt van: niet kniezen, niet zeuren...... 

‘Nie knieze, nie zeure’ werd in 1980 uitgebracht door John en de Hofzangers en Zangeressen. Vooral met carnaval is het overal te horen ondanks dat het al ruim 43 jaar oud is.

Uit de krant