Speeltuin Geenhoven heeft te maken met hoge energiekosten, onder meer voor het verwarmen van het peuterbad.
Speeltuin Geenhoven heeft te maken met hoge energiekosten, onder meer voor het verwarmen van het peuterbad.

Speeltuin Geenhoven zoekt oud papier-ophalers

Algemeen 765 keer gelezen

VALKENSWAARD - Al heel veel jaren wordt er oud papier opgehaald in de gemeente Valkenswaard. Door de vrijwilligers van Speeltuin Geenhoven, maar de laatste jaren door een groep uit Eindhoven, die wordt ingehuurd door afvalverwerkingsbedrijf CURE. Het levert de speeltuin nog steeds elk jaar een mooi bedrag op. Maar hier dreigt nu een einde aan te komen...

Door Willem-Jan Schampers

Marcel Claassen, voorzitter van de stichting Speeltuin Geenhoven: “Inderdaad hebben we jarenlang het oud papier zelf opgehaald, maar toen we niet meer genoeg vrijwilligers hadden, hebben we - samen met CURE - voor een andere manier gekozen. We kregen hulp vanuit Eindhoven en dit was heel prettig. We hadden er geen omkijken meer na en alle administratie en dergelijke werd geregeld door CURE. Door omstandigheden gaat de Eindhovense groep er echter mee stoppen en hebben we plotseling een probleem.”

Acht wijken

De acht wijken in Valkenswaard zijn nog twee keer ‘gelopen’ en toen moest er heel snel een andere oplossing worden gevonden. “CURE werkt nu met een uitzendbureau, maar dan is (een deel van) de opbrengst niet voor ons. We hebben zelf contact gezocht met de Stichting Bloemencorso Valkenswaard en de diverse scoutinggroepen. Misschien is het iets voor een buurtschap, om een extra centje te verdienen, of scouts, die er geld voor hun kamp mee kunnen verdienen. Het heeft echter nog niks opgeleverd.”

Cursus

Probleem hierbij is dat de mensen die het oud papier ophalen, minimaal achttien jaar moeten zijn. Marcel: “Ze moeten een korte cursus over veiligheid volgen, krijgen daarna een pasje - waarop staat dat ze officieel voor CURE werken - en dienen zich ook te legitimeren. Dat er nu wordt gewerkt met uitzendkrachten, is natuurlijk hartstikke mooi voor de inwoners van Valkenswaard, maar ons scheelt het duizenden euro’s per jaar. Voor ons is het beter als we een club of stichting kunnen vinden, die het samen met ons wil doen. Dan verdienen we er allebei wat aan.”

Bijverdienste

De mensen die bereid zijn de de oud papier-rondes te lopen, kunnen ‘een heel aardige cent’ bijverdienen. “Je praat dan over zo’n twintig euro per ronde”, vertelt Marcel. “Dat is voor pakweg 2,5 uur werk. Het liefst hebben we een poule van ongeveer tien mensen. Dan kunnen we ook wat rouleren. Vandaar dus een oproep voor vrijwilligers, die een extraatje willen verdienen, maar tegelijkertijd ook de speeltuin vooruit willen helpen. Een alternatief is er eigenlijk niet. Dan moeten we er mee stoppen en is het - na ruim zestig jaar - definitief weg.”

Peuterbad

Marcel erkent dat er wel andere plannen zijn voor geldinbrengende activiteiten. “We hebben immers te maken met hoge energiekosten en het verwarmen van het zwembad. Met het verhuren van de zalen hebben we mooie opbrengst, maar willen we iets extra’s, dan moet er toch meer geld binnenkomen. Alleen de opbrengst van de perscontainer is niet genoeg.”

Interesse?

Belangstellenden voor het ophalen van oud papier kunnen zich melden bij Marcel Claassen. Hij is bereikbaar via mail:
mheclaassen@onsbrabantnet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant