Op 15 maart waren er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het Waterschap de Dommel. Er moest daarom flink worden geteld in de raadzaal van het gemeentehuis in Valkenswaard.
Op 15 maart waren er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het Waterschap de Dommel. Er moest daarom flink worden geteld in de raadzaal van het gemeentehuis in Valkenswaard. Jurgen van Hoof

Kiezen, tellen en nog een keer tellen

Algemeen 393 keer gelezen

VALKENSWAARD - Op 15 maart waren er verkiezingen voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant en voor het Waterschap de Dommel. Zo kon men samen met alle andere stemgerechtigden bepalen welke personen de komende vier jaren in de Provinciale Staten en het bestuur van het Waterschap aan de slag zouden kunnen gaan. 

Door Ton van Helvoort

Kennelijk was vooral de verkiezing voor de Provinciale Staten voor veel inwoners niet zo belangrijk. Als je immers de kandidatenlijsten bekeek, kon je alleen maar tot de conclusie komen dat inwoners van Valkenswaard niet zo geïnteresseerd zijn in het werk van de Provinciale Staten. Immers van de in totaal 662 kandidaten uit de hele provincie kwamen er vijf uit Valkenswaard. 

Desondanks kan dat tellen van al die stemmen toch zeer spannend zijn. Normaal wordt dat in onze gemeente ‘s avonds op de dag van de verkiezingen gedaan. Uit informatie van de gemeente, die was bijgesloten bij het stembiljet, stond dat het tellen dit jaar anders zou gaan als gebruikelijk. Iedereen was op donderdag 16 maart welkom om de telling en uitslag bij te wonen. De deuren van het gemeentehuis zouden daarvoor om 09.00 uur open gaan. 

Links en rechts vonden mensen dit besluit toch wel jammer. Er werd teruggekeken naar eerdere keren dat er gestemd werd en de fantastische sfeer bij het vaststellen van de uitslagen. Natuurlijk is er meer belangstelling voor verkiezingen voor de gemeenteraad, maar toch waren het nu ook landelijke verkiezingen. 

Dan maar donderdag 16 maart naar het gemeentehuis. Daar was de raadszaal redelijk bezet met dames en heren die druk bezig waren met het tellen van de stemmen. Maar de opkomst was erg mager. Desondanks werd er hard gewerkt in de raadszaal. De voorzitter van het Gemeentelijk Stembureau, vertelde dat er op de voorafgaande woensdagavond al tot laat was geteld. Door een wijziging in de kieswet was de huidige situatie echter mogelijk geworden. 

Adviseur Geert Deenen die door de gemeente was benoemd, zei dat er natuurlijk strenge regels nodig zijn om zo’n telling goed te laten verlopen. Projectleiders Rianne van de Ven en Femke Sanders vertelden dat er tot ‘s nachts drie uur met alle mogelijke inzet stemmen heeft geteld. Mede door vermoeidheid is toen besloten op donderdagmorgen verder te gaan met het tellen dat overigens door een wijziging in de kieswet is toegestaan. 

Het bleef toch een drukke donderdag, maar uiteindelijk werd het eindresultaat bekendgemaakt en kon de telling worden afgesloten. Hulde voor de dames en heren die daar echt met volle inzet voor hebben gezorgd. Wellicht zien we hen bij de volgende verkiezingen dan ook weer terug.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant