Een busje vol drugsvaten brandde in 2019 uit in het Leenderbos. Foto: Staatsbosbeheer.
Een busje vol drugsvaten brandde in 2019 uit in het Leenderbos. Foto: Staatsbosbeheer.

Meer slagkracht in aanpak door Basisteam De Kempen

Algemeen 496 keer gelezen

REGIO - Binnen het Basisteam De Kempen werken de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Veldhoven en Waalre samen aan veiligheid. In 2022 werden in Basisteam De Kempen tientallen kilo’s verdovende middelen in beslag genomen, 15 hennepkwekerijen zijn ontmanteld, tientallen aanhoudingen zijn verricht voor het bezitten, vervaardigen of verhandelen van harddrugs, diverse panden werden gesloten en naheffingen werden opgelegd. 

Dit is slechts een greep uit de resultaten. Dit blijkt uit het Jaaroverzicht ondermijning Basisteam De Kempen 2022, dat onlangs in de acht gemeenten is gepresenteerd maar ook van belang is voor de rest van deze regio. 

Samenwerking

Veiligheidsvraagstukken beperken zich niet tot gemeentegrenzen. Daarom werken de gemeenten in Basisteam De Kempen en in de rest van Oost-Brabant samen op het gebied van integrale veiligheid en handhaving. Dat versterkt de slagkracht en bovendien wordt kennis en expertise met elkaar gedeeld.

De samenwerking heeft het afgelopen jaar een groei doorgemaakt. “Een zeer welkome groei. Een groei, nodig om de georganiseerde misdaad keihard aan te kunnen pakken. Wegkijken is geen optie. Samen resultaten boeken, samen werken aan een veilige leefomgeving voor iedereen”, aldus burgemeester Oosterveer van Waalre.

Bewustwording

Naast tal van acties om ondermijning aan te pakken was er aandacht voor bewustwording, vergroten van de meldingsbereidheid, weerbaarheid en preventie. Zorg-, jeugd-, en veiligheidsdomein werken daarvoor nauw samen. Zo zijn er inzetten geweest van de ‘bijtende bende’, dit is een initiatief om de bewustwording rondom milieuschade door drugsafval te vergroten. Verder zijn onder de noemer ‘Veilig ondernemen’ voorlichtingsacties gehouden voor ondernemers om signalen van ondermijning te onderkennen en te melden. Tot slot werden tientallen toezichthouders/ handhavers getraind in het herkennen van ondermijningssignalen.

Melden helpt

Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties melden door anoniem contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Melden kan ook bij de politie via 0900 88 44.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant