Diederik en zijn trajectbegeleider Anke Posthuma zijn blij dat eerstgenoemde zijn talent nu in kan zetten.
Diederik en zijn trajectbegeleider Anke Posthuma zijn blij dat eerstgenoemde zijn talent nu in kan zetten.

Diederik: ‘Huis naar Werk helpt echt’

Algemeen 645 keer gelezen

VALKENSWAARD - “Zo fijn om te ervaren wat kundige loopbaanbegeleiders doen met je zelfvertrouwen!”, start Diederik zijn verhaal. Na het overlijden van zijn vader volgde een heftige rouwperiode en daalde zijn zelfvertrouwen tot het vriespunt. Het feit dat hij nooit de gelegenheid had gekregen om een diploma te halen, hielp hem niet om te gaan solliciteren. Totdat hij Anke Posthuma bij het Huis naar Werk ontmoette. Binnen twee maanden was Diederik weer ‘op de been’, aan het werk én fanatiek aan de slag met een hbo-opleiding.

Hij zat behoorlijk diep in de put. En inmiddels ook in de bijstand. Zonder diploma’s en zonder zelfvertrouwen. Diederik werkte altijd als zzp’er in de jeugdzorg. Daarbij vond hij het maatschappelijk belang altijd belangrijker dan zijn eigen inkomen. Na het overlijden van zijn vader kwam hij terecht in een diepe rouwperiode. Van daaruit ontstond een woede tegen de maatschappij en grote twijfel aan zichzelf: ‘Kom ik wel weer aan het werk zonder diploma’s?’ “Ik was vergeten dat ik een natuurtalent ben”, zegt Diederik.
“Diederik’s enthousiasme en oprechte manier waarmee hij contact maakt met anderen, die het minder hebben, zijn fantastische eigenschappen”, vult Anke aan. Anke is trajectbegeleider vanuit vakbond FNV bij de netwerkorganisatie Huis naar Werk voor de arbeidsmarktregio Zuidoost Brabant. “Ik ga altijd eerst op zoek naar ‘wat speelt er nu echt?’.

Natuurtalent 

“Diederik is een typisch voorbeeld van iemand met talent. Alleen jammer dat ons systeem van diploma’s en cv’s iemand zo onzeker kunnen maken. Gelukkig gaf zijn WIJeindhoven-generalist hem de hint om contact met Huis naar Werk op te nemen. Eerlijk is eerlijk: we hebben een paar goede gesprekken gevoerd om Diederik weer te laten geloven in zichzelf. Ondertussen heb ik mijn collega’s van het Werkgelegenheidsteam geraadpleegd, dat zijn onze specialisten in werkgeversdienstverlening voor Huis naar Werk. Zij leefden zich in in zijn verhaal en scanden het uitgebreide netwerk van werkgevers en leerwerktrajecten. Zo ontstond het lumineuze idee om Diederik te koppelen aan de sociale onderneming ImPower. En met succes!”

Peercoach

Diederik: “Bij ImPower word ik opgeleid tot peercoach. Dat houdt in dat naar ‘peers’ –gelijkgestemden in gelijksoortige situatie– opzoek en met hen in gesprek ga. Zo ga ik in de wijk op bezoek bij inwoners die het financieel moeilijk hebben of met andere problemen kampen. Vaak zitten ze in een sociaal isolement of spelen er andere zaken. Ook zij weten niet, net zoals ik eerder, hoe ze uit deze situatie kunnen komen. Met mijn persoonlijke ervaringen kan ik hen helpen. Vervolgens maak ik, waar mogelijk en wenselijk, verbinding met andere organisaties in Eindhoven bijvoorbeeld met Huis naar Werk.”

Geslaagd

“Mijn werk is geslaagd als mijn kandidaat weer meedoet aan de maatschappij. Ter ondersteuning van mijn werk volg ik een opleiding tot peercoach en intern jobcoach. Met de ervaring die ik op doe met mijn gesprekken bouw ik het portfolio op waarmee ik certificaten kan behalen. Zo werk ik aan mijn hbo-diploma. Ik ben super blij met mijn werk én met mijn opleiding. Wie had dat nou een jaar geleden gedacht?” 

Huis naar Werk

Het team van Huis naar Werk staat voor je klaar staan om jou (gratis) te helpen bij jouw zoektocht naar werk, opleiding of persoonlijke ontwikkeling. 
Maak een afspraak bij Huis naar Werk via het contactformulier op de website of bel: 040 - 760 2424.

www.huisnaarwerk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant