De twee Valkenswaardse brouwers van Lighttown Brewery in Eindhoven met links Youri Doreleijers en Hub Janssen
De twee Valkenswaardse brouwers van Lighttown Brewery in Eindhoven met links Youri Doreleijers en Hub Janssen Jurgen van Hoof

Brouwers werken samen in Lighttown Brewers

Algemeen 770 keer gelezen

VALKENSWAARD - Drie Brabantse brouwerijen, waarvan twee met een Valkenswaards tintje, brengen flink wat leven in de (craftbier)brouwerij. Hun speciaalbieren worden vanaf dit voorjaar gemaakt op één locatie, bij de nieuwe brouwerij Lighttown Brewers in Eindhoven.

Door Roy de Leijer

Lighttown Brewers is een samenwerking van Stadsbrouwerij 013 uit Tilburg en de Eindhovense brouwerijen 100 Watt Brewery en Van Moll Craft Beer. De vijf betrokken ondernemers Youri Doreleijers, David Hendrich en Siegfried Mulder van 100 Watt Brewery en Stadsbrouwerij 013 en Hub Janssen en Erwin van Moll van Van Moll Craft Beer benadrukken dat het gaat om een samenwerking en niet om een fusie. “Het smaakprofiel en de eigen identiteit blijven behouden. Dat is voor craftbieren ook heel belangrijk”, vertelt Youri Doreleijers. Hij is net als Hub Janssen afkomstig uit Valkenswaard.

Voordelen

De ondernemers kwamen tot de conclusie dat het opstarten van een gezamenlijke productielijn alleen maar voordelen zou opleveren. Janssen: “Nu wijken we door een tekort aan capaciteit vaak uit naar collega-brouwerijen, binnenkort hoeft dat niet meer.”
De plannen om te gaan samenwerken dateren van begin 2020, maar werden vanwege de coronacrisis uitgesteld. “Tijdens een wandeling in natuurgebied De Malpie werd het zaadje geplant”, vertelt Janssen.

Droomlocatie

Vanaf november houden de drie brouwers kantoor aan de Dirk Boutslaan 28 en 30 in Eindhoven. Ook de magazijnen zijn inmiddels overgehuisd naar het nieuwe drieduizend vierkante meter grote bedrijfspand. De Valkenswaardenaren spreken van een droomlocatie. Doreleijers: “Veel kennis is nu bij elkaar verzameld, daardoor kunnen we nog meer inzetten op kwaliteit. En doordat de volledige productie op één locatie plaatsvindt, kan er ook een kwaliteitsslag worden gemaakt op het gebied van efficiëntie.”
In het pand is onder meer plek voor ruim dertig vergistings- en lagertanks en een moderne brouwopstelling met vier grote brouwketels. De automatische brouwinstallatie wordt dit voorjaar in gebruik genomen. Jansen: “Medio mei hopen we hier te kunnen beginnen met het brouwen van bier.”

2000 tot 3000 liter

Per keer kan er, afhankelijk van het soort bier, tussen de 2000 en 3000 liter worden gebrouwen. De installatie heeft een maximale capaciteit van 4.000.000 liter per jaar. Het huidige, gezamenlijk volume is 660.000 liter, waarvan ruim de helft nog extern wordt gebrouwen. Ook is ruimte voor een afvullijn voor flessen (33 en 75 centiliter) als een lijn voor blikken. Er is onder meer ook ruimte voor een laboratorium.

De ondernemers gaan ervan uit dat de productie van de drie brouwerijen en hun afzonderlijke merken de komende jaren blijft groeien. Lighttown Brewers wil in drie jaar tijd kunnen groeien van een gezamenlijke 660.000 liter naar een productie van 2.400.000 miljoen liter speciaalbier. Doreleijers: “Daarnaast willen we de brouwerij ook aan ‘kleinere’ huurbrouwers gaan aanbieden.” Janssen vult aan: “We worden een grote speler in de crafbiermarkt, maar in vergelijking met reguliere pilswereld blijven we klein.”

Om de groei mogelijk te maken willen de ondernemers 2,5 miljoen euro ophalen via aandelenparticipatie. Door certificaten te kopen kan iedereen mede-eigenaar worden van Lighttown Brewers. Eén certificaat van een aandeel heeft een waarde van 10 euro. De minimale inleg bedraagt 250 euro. Janssen: “Na tien weken hadden we al ruim één miljoen opgehaald.” Inmiddels is 62 procent van het streefbedrag binnen. “De trein is ondertussen niet meer te stoppen”, aldus Janssen.

Samen zijn de brouwers goed voor een zeventigtal verschillende bieren. Dit alles gebeurt onder het motto: Think global, drink local. Doreleijers: “Het gaat bij craftbieren voor een groot deel om storytelling en beleving. Dat maakt het verschil. Het is leuk om een bier een boodschap mee te geven of te experimenteren met smaken, bijvoorbeeld met vanille uit Madagaskar en honing uit Valkenswaard.” Meer weten? Kijk op:
www.lighttownbrewers.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant