Bij het landelijke concours, draait het om plezier hebben in muziek maken.
Bij het landelijke concours, draait het om plezier hebben in muziek maken. Eduardus Lee

Concertgebouw zoekt jonge muziekmakers

Algemeen 235 keer gelezen

AMSTERDAM - Het Koninklijk Concertgebouw nodigt alle 9-14-jarigen uit Noord-Brabant die zingen of een instrument spelen uit om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit landelijke concours, dat dit jaar zijn 15de editie beleeft, draait het om plezier hebben in muziek maken.

Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen, ontmoeten bekende artiesten en musici, en gaan op eigen niveau – of ze nu beginner zijn of al meer muzikale meters hebben gemaakt – aan de slag. Deelnemers die zich al verder hebben ontwikkeld, doen mee aan het finaletraject en maken kans op een geldprijs, een masterclass en een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent. Aanmelden voor het concours kan tot en met 18 april via concertgebouw.nl/concours.

Brabantse muziekliefhebbers

Al sinds de eerste editie kan het Koninklijk Concertgebouw Concours rekenen op deelnemers uit Noord-Brabant. Veel van de deelnemers, onder andere uit Den Bosch, Eindhoven, Sprang Capelle en Bergen op Zoom, speelden piano. Maar ook kinderen die wat minder voor de hand liggende instrumenten bespelen, waren voorgaande jaren van de partij. Zoals een harpiste uit Breda en een 12-jarige trompettist uit Bergeijk.

Zingen en muziek maken is leuk

Iedereen die tussen de 9 en 14 jaar oud is en wil meedoen, stuurt vóór 18 april een YouTube-filmpje in van een zelf gespeeld of gezongen stuk van maximaal vijf minuten. 
Op zaterdag 20 mei is de workshopdag en zien 100 deelnemers elkaar in levende lijve. De kinderen krijgen een kijkje achter de schermen van Het Concertgebouw, ontmoeten bekende musici, gaan zelf op eigen niveau aan de slag en staan ook op het podium.

Nieuw: Aanmoedigingsprijs

De jury reikt dit jaar voor het eerst de aanmoedigingsprijs uit aan een pril, muzikaal talent dat een bijzondere, muzikale ontwikkeling doormaakt en wordt gezien als belofte voor de toekomst. De winnaar krijgt een workshop van een topmusicus, bedoeld om het plezier van muziek maken verder aan te wakkeren en de winnaar te stimuleren zich te blijven ontwikkelen.

Finaletraject

Muzikale uitblinkers die al wat verder zijn, maken kans op deelname aan het finaletraject dat bestaat uit een masterclass, een halve finale en een hele finale. Alle deelnemers aan het concours worden uitgenodigd om hun medekandidaten aan te moedigen tijdens de finale op zondag 25 juni. De uiteindelijke winnaar ontvangt  een geldprijs van 1000 euro om zich muzikaal verder te ontwikkelen en hij of zij geeft een concert in de Kleine Zaal. Tijdens de finale wordt ook de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

De jury

De jury van de 15e editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat uit:
- dirigent Vincent de Kort (voorzitter);
- zangeres Izaline Calister;
- (jazz)violiste Julia Philippens;
- pianist en componist Thomas Beijer en
- Marco de Souza, oprichter Leerorkest & musicus.

Deelname aan het concours is gratis. Heb je nog vragen? Mail dan naar: kcc@concertgebouw.nl. 

Meer informatie

Op onderstaande website is meer informatie te vinden onder ander over de regels, belangrijke data en meer. Ook zijn hier de uitslagen van de eerdere edities te vinden:

https://www.concertgebouw.nl/educatie/koninklijk-concertgebouw-concours

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant