Als hondenpoep niet wordt opgeruimd, kan het in de kleding van spelende kinderen terecht komen en dat is onhygiënisch.
Als hondenpoep niet wordt opgeruimd, kan het in de kleding van spelende kinderen terecht komen en dat is onhygiënisch.

Start actie tegen hondenpoep

Algemeen 201 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het is in Valkenswaard al jaren ergernis nummer 1: hondenpoep. Stoepen, speelveldjes en plantsoenen raken vervuild doordat baasjes de drollen van hun honden niet opruimen. De gemeente Valkenswaard start deze maand een campagne om hondeneigenaren meer bewust te maken van hun verantwoordelijkheid.

De gemeente heeft de kernen Valkenswaard en Dommelen voor deze campagne verdeeld in 15 wijken. Elke maand loopt de actie in een andere wijk. In de wijken komen bij bekende hondenuitlaatplekken opvallende posters te hangen. Ook worden er flyers huis-aan-huis verspreid. BOA’s zullen vaker controleren en zo nodig boetes uitdelen aan overtreders. De gemeente zoekt ook de wijkcommissies en (sport)verenigingen op om de actie te ondersteunen en er meer bekendheid aan te geven. 

Hoe hoort het ook alweer?

Wie zijn hond uitlaat is verplicht de poep meteen op te ruimen. Dat staat ook in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 2:58: ‘Degene die zich met een hond op een openbare plaats begeeft is verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van die hond onmiddellijk worden verwijderd.’ Opruimen gaat heel makkelijk met een meegebracht zakje dat meteen daarna in een van de vele afvalbakken kan die in de nabijheid van populaire hondenuitlaatplekken te vinden zijn. 

Vies en onhygiënisch

Het opruimen is dus een kleine moeite en de overgrote meerderheid van de baasjes houdt zich hier ook aan. Het wordt echter nog te vaak ‘vergeten’. Met als gevolg dat de poep blijft liggen en terecht komt onder schoenzolen of op kleding van spelende kinderen. Dat is niet alleen vies en onhygiënisch, maar ook ongezond: hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten die mens en dier ziek kunnen maken. 
Veel mensen ergeren zich aan achtergelaten hondendrollen. De gemeente ontvangt er al jaren veel klachten over. En ook al worden er boetes uitgedeeld, sommige hondeneigenaren blijven hardleers. Daar komt bij dat gedurende de coronaperiode het hondenbezit is toegenomen en daarmee ook de poepoverlast.

Bewust maken

Vandaar de nieuwe campagne die hondeneigenaren meer bewust wil maken van hun plicht en verantwoordelijkheid. Want het is duidelijk: hondenpoep leidt tot veel ergernis en het is niet meer dan normaal dat je bij het uitlaten van je hond de drollen meteen opruimt. Wal veel mensen niet weten is dat de boete voor het niet verwijderen van de drol 150 euro bedraagt. Kijk voor meer informatie over de campagne op: 
www.valkenswaard.nl/hondenpoep

Uit de krant