Hans Keeris is de nieuwe Brabants Kampioen Tonpraoten. (Foto: Jurgen van Hoof).
Hans Keeris is de nieuwe Brabants Kampioen Tonpraoten. (Foto: Jurgen van Hoof). Jurgen van Hoof

Hans Keeris is de nieuwe kampioen tonproaten

Algemeen 184 keer gelezen

VALKENSWAARD – Als ‘geheelonthouder’ (het kwartje viel bij mij pas na het optreden!) was Hans Keeris vrijdag onnavolgbaar tijdens de finale van het Brabants kampioenschap tonpraoten. De grappenmaker uit Knegsel liet de andere deelnemers dan ook ver achter zich en werd door de vakjury én het publiek uitgeroepen tot winnaar. En dit was meer dan terecht, want Keeris zond een stortvloed aan ijzersterke woordgrappen de zaal in.

Door Willem-Jan Schampers

De 55e editie van het Brabants kampioenschap tonpraoten, voor de tweede keer in de grote zaal van Theater De Hofnar, was eigenlijk nauwelijks spannend te noemen. Zes van de acht deelnemers haalden een heel behoorlijk niveau, maar Keeris sprong er écht bovenuit. In allerlei opzichten. Jammer genoeg viel debutant Jeroen van Nunen uit Wintelre wat uit de toon. Afgezien van zijn vrolijke outfit, was hij gewoon (nog) niet goed genoeg. Insiders vertelde me dat hij in de voorronde heel leuk was, maar nu kwam hij op alle fronten te kort. Een grap als ‘Als ik groot ben, wil ik lilliputter worden’, is mijns inziens te weinig om de zaal (nog aan het nagenieten van Keeris) plat te krijgen.

Boy Jansen tweede

Achter de nieuwe Brabants kampioen werd Boy Jansen uit Budel tweede, gevolgd door Dirk Kouwenberg uit Nuland en Iveke van Gerven uit Eersel. De top 4 was nog nooit zo gemakkelijk te voorspellen, zo bleek na alle optredens. Al moet worden gezegd dat Hans Verbaarschot (Budel) en Jan Schellekens (Boxtel) ook heel aardig voor de dag kwamen. Good old Frans Bevers uit Oirschot was grappig, maar week toch te veel af van zijn typetje als Ciske Spoor, conducteur bij de NS. ‘Mag ik je voorstellen aan mijn tweede vrouw? Ja, mijn eerste keuze zou het ook niet zijn!’ Om met Bevers te spreken: ‘Jongejonge’…

Huwelijksbootje

Van de favorieten was Boy Jansen de eerste die de ton betrad. Hij was getuige op een bruiloft en betrok meteen twee mensen uit het publiek bij zijn act. Zij kregen een hoge hoed en een sluier op hun hoofd. 
Bruidegom Jan, die voor de vierde keer in het huwelijksbootje stapte, dit keer met de Poolse Sletlana, werd flink te kakken gezet door getuige Freek. Soms hilarisch, soms ‘op het randje’. ‘Hij had een mooi cadeau voor tussen haar borsten. Een navelpiercing…’ Jansen komt er mee weg.

Geheimagent 0011

Dirk Kouwenberg, als geheimagent 0011, deed het ook prima en had hele leuke woordgrappen. ‘Ik was begeleider van Amalia, wan koi wijf! Stond trouwens ook op de papieren: Top secreet’. En met een onzichtbare auto (‘Ik liep er toevallig tegenaan’) was hij niet voor niks de ‘Beste geheim agent van het Jaar’. 
Iveke van Gerven bracht als ‘Mien Billekes Jeuken’ ook een sterke buut. Haar man Sjaak vond haar veel te dik, maar ze bevond ze zich dan ook in de herfst van haar leven. ‘Elke dag wakker woorden naast een eikel.’

Grapdichtheid

Winnaar Hans Keeris trad op als zeer vergeetachtige artiest Joost Nuissl, bekend van het nummer ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’.
(‘Mooi nummer, maar ik wist niet dat het van mij was’).
Hij week geen moment af van zijn creatie en zijn grapdichtheid was indrukwekkend. ‘Ik rijd altijd veel te hard, anders ben ik vergeten waar ik heen moest’ en ‘Ik heb een nieuwe vriendin. Ze houdt van kunst. Dat komt goed uit met mijn been’.
Keeris was nooit kwetsend en messcherp in timing en intonatie. Kortom: de meer dan terechte kampioen. Als ik me goed kan herinneren…

Uit de krant