Het ensemble Roundelay geeft zaterdag 21 januari een concert in de Willibrorduskerk in Riethoven.
Het ensemble Roundelay geeft zaterdag 21 januari een concert in de Willibrorduskerk in Riethoven.

Concert Roundelay in Riethoven

Algemeen 166 keer gelezen

RIETHOVEN - Het ensemble Roundelay geeft zaterdag 21 januari een concert in de Willibrorduskerk in Riethoven. Samen met enkele gastzangers wordt werk van Spaanse Renaissance componisten. De aanvang is om 19.30 uur. 

Er worden werken uitgevoerd van Cristobal de Morales (1500-1553), Tomás Luis de Victoria (1548-1611), Francisco Guerrero (1528-1599) en Alonso Lobo (1555-1617). Op het programma staan verder intermezzo’s met orgel en fluit.

Over Roundelay

Roundelay is een amateurensemble dat haar vaste repetitieruimte heeft in Riethoven. Het ensemble zingt uitsluitend muziek uit de Renaissance en bestaat vooral uit zangers uit de regio de Kempen en Eindhoven. Roundelay treedt regelmatig op in binnen- en buitenland onder leiding van vaste dirigent Renée Kartodirdjo.

Gastdirigent

Voor deze gelegenheid staat het ensemble onder leiding van gastdirigent Gabriel Diaz uit Madrid. Gabriel Diaz is geboren in Sevilla en startte zijn carrière als zanger in het Andalusian Baroque Choir. Hij studeerde als countertenor aan het London Trinity College. Naast vele solo-optredens is hij regelmatig gastzanger in de ‘Capella Reial de Catalunya’ (onder leiding van Jordi Savall) en Vox Luminis, een gerenommeerd muziekensemble uit Namen (onder leiding van Lionel Meunier). Beide ensembles treden regelmatig op tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. Gabriel Diaz heeft optredens verzorgd in de ‘Opera National de Montpellier’, de ‘Opera de Reims’ en het ‘National Theatre London’. 
Hij geeft masterclasses, heeft vele CD opnames op zijn naam staan en organiseert muzikale vocale workshops.

Eelco Kooiker

Het concert wordt opgeluisterd met instrumentale muziek uit de 16e eeuw uitgevoerd door  op klavecimbel en Evelien Wolting op blokfluit, beide komen uit Waalre. 
Eelco Kooiker volgde orgellessen bij Ruud Huijbregts en studeerde klavecimbel aan het Brabants Conservatorium bij Remy Syrier. Hij speelt regelmatig mee in (gelegenheids-)ensembles, op festivals waaronder het Oude Muziek Festival Hoorn en hij werkte samen met onder andere Erik van Nevel, Jan Joost van Elburg, Arjan van Baest en Olard Derks. Sinds 2019 is hij als 1e organist verbonden aan de Agnus Dei kerk in Waalre waar zijn vader Henk Kooiker 2e organist is.  

Evelien Wolting

Evelien Wolting speelt al vanaf haar zevende, blokfluit. Ze vervolgde haar muziekstudie aan het conservatorium van Zwolle waar ze bij Marjolijn van Roon studeerde. In 2012 vervolgde ze haar opleiding aan het Fontys conservatorium bij Sascha Mommertz, waar ze in 2015 afstudeerde. Onderdeel van haar opleiding was de csakan (wandelstokblokfluit),  een herontdekte blokfluit uit de 19e eeuw. 
Ze deed meer, ze nam deel aan de Royal Wind Academie georganiseerd door Royal Wind Ensemble, een blokfluitensemble uit Amsterdam, gespecialiseerd in renaissancemuziek. Ook studeerde ze zeven jaar barokhobo gestudeerd.
Ze heeft een eigen lespraktijk in Waalre waar ze blokfluitles geeft aan jong en oud en werkt als docent aan verschillende culturele instellingen.

Spaanse renaissance-muziek

Tijdens de renaissance in Spanje werd muziek met meerdere instrumenten werd populair, waarbij veel elementen uit Arabische muziek kwamen, de Spaanse gitaar zich begon te ontwikkelen en het meerstemmige gezang kwam erbij.

Meer informatie

De St. Willibrorduskerk ligt aan het Dorpsplein in Riethoven. De entree is gratis, er is een collecte bij de uitgang na het concert. Eventuele vragen kunt u mailen naar:
roundelay2023@kpnmail.nl                

Uit de krant