CV De Zware Jongens bouwen aan hun wagen in de Veemhal
CV De Zware Jongens bouwen aan hun wagen in de Veemhal Jurgen van Hoof

CV De Zware Jongens viert jubileumfeest 11+1

Algemeen 585 keer gelezen

VALKENSWAARD - Carnavalsvereniging De Zware Jongens bestaat elf jaar. Of ja, eigenlijk 11+2. Maar ze vieren zaterdag het 11+1 jubileumfeest. “Tja, waarom makkelijk doen, als het moeilijk kan?”, lacht voorzitter Koen Stammen. “Door corona hebben een tijdje niks kunnen organiseren, maar nu gaan we een feestje bouwen. Samen met dj Siem en Schorre Chef & MC Vals. Zij staan garant voor veel plezier.”

Door Willem-Jan Schampers

De festiviteiten – want naast een feestavond zijn er ook nog een kindermiddag en een receptie – vinden plaats in de grote zaal van speeltuin Geenhoven. “We bouwen dit jaar onze elfde carnavalswagen”, verduidelijkt Dennis Roothans, bestuurslid en een Zware Jongen vanaf het allereerste begin. “De eerste plannen om een eigen carnavalsvereniging op te richten dateren van corsomaandag 2010. Bij Du Commerce aan de bar hadden we het over het ‘zwarte gat’ waarin we terechtkwamen na het bloemencorso. Een nieuwe carnavalsclub en samen jaarlijks een wagen bouwen was dus een prima idee!”

Robin Deuze, ook eentje van het eerste uur, vertelt over de naam. “Die is ontstaan bij Dennis thuis, aan de keukentafel, met een biertje. We waren eigenlijk op zoek naar een aansprekend logo en kwamen zo bij de Zware Jongens in de Donald Duck terecht.” Dennis vult hem aan: “Wij zijn ook een stelletje boefjes. Ondeugende jongens, met een klein hartje. Haha! Die tegelijkertijd ook niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken. ‘Sjouwen en verbouwen’ zijn woorden die op CV De Zware Jongens van toepassing zijn. Zo hebben we de valk op de Prinsenwagen gemaakt, maar helpen we ook mee bij AmeeZing in het Park.”

Opbrengsten

Met die laatste activiteit verdienen de leden van De Zware Jongens ook nog eens een centje bij. En dat geld wordt weer gebruikt om een nieuwe wagen te kunnen bouwen. Koen: “Onze opbrengsten bestaan daarnaast uit de contributie van onze leden, huis-aan-huis ijzer ophalen en de bijdrage van enkele sponsors. We kunnen ons goed bedruipen en af en toe halen we ook nog eens een geldprijs binnen bij de optochten waaraan we meedoen. In Striepersgat, Lampengat, Keiengat en Brouwersgat zijn we inmiddels bekende deelnemers.” 

27 leden

Ooit begonnen met ‘een man of tien’, bestaat CV De Zware Jongens momenteel uit 27 leden. “Met zo’n tien vaste bouwers, die elke week in de Veemhal aan de Warande zijn te vinden”, zegt Koen. “De andere leden – ook vrouwen trouwens – maken zich nuttig met onder meer figuratie, het benaderen van sponsors, het bestuur en het organiseren van evenementen. We zijn een club die zeer laagdrempelig is. Iedereen kan lid worden.

Fietsfrotten

Samen met CV Vijf Vur Halluf Elluf en CV Ketel vormt CV De Zware Jongens de jongere garde in Striepersgat. Zeer actief en bij diverse activiteiten aanwezig en betrokken. “In het verleden hebben we drukbezochte feestavonden gehad, met onder meer het spraakmakende ‘fietsfrotten’, maar ook een beachparty met 20 kuub zand en een heus zwembad en ‘café De Wolk’ in Feesterij Lugano, waarbij we een avond alles verzorgden voor de gasten.”

Jubileumfeest

Een zeer actieve vereniging dus, die zaterdag het jubileumfeest viert. Tussen 15.00 en 18.00 uur is er een kindermiddag, met onder meer schminken en knutselen en gratis ranja en popcorn. Om 19.00 uur is er een receptie, die overgaat in een ronkende feestavond. De entree is gratis en iedereen is van harte welkom. Koen: “We hebben er twee jaar op moeten wachten. Nu gaan we knallen!”

Uit de krant