Een sfeerbeeld uit een van de eerdere Striepersgatse Vorstenzittingen toen deze nog plaatsvonden in zaal Lavrijssen.
Een sfeerbeeld uit een van de eerdere Striepersgatse Vorstenzittingen toen deze nog plaatsvonden in zaal Lavrijssen.

Striepersgatse Vorstenzitting bijna als vanouds

Algemeen 487 keer gelezen

VALKENSWAARD - Er komt weer een Vorstenzitting in Striepersgat. Drie jaar na de ‘Leste Zitting’ in zaal Lavrijssen, heeft de Vorst William (tijdelijk) een nieuw onderkomen gevonden. Namelijk de grote zaal van speeltuin Geenhoven. Hier vindt op zaterdag 28 januari een goed gevulde Vorstenzitting plaats.

door Willem-Jan Schampers

De locatie is nieuw, de acts zijn hedendaags en de grappen van de tonpraters zijn vers. Maar de lokale artiesten en veel publiek vinden elkaar weer als vanouds. Arno Jacobs, voorzitter van de commissie Bals en Zittingen van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat: “We denken dat de behoefte aan een avondje lachen en genieten groter is dan ooit. Vandaar dat we een hoogstaand programma presenteren. Met gerenommeerde tonpraters, maar ook verrassende acts, zoals die van de plaatselijke herenvereniging ’t Gokje. Dit is een club die al meer dan 65 jaar bestaat, maar voor veel mensen niet als bekend in de oren klinkt.”

Van buitenaf

Daarnaast maken artiesten van buitenaf hun opwachting. “Ik kan verzekeren, dat wordt lachen”, aldus Arno. “Ook prijzen we ons gelukkig met de dansers van Backstage! Ik zou zeggen: komt dat zien! Voor 11 euro zit je ‘lekker werm’! Thuisblijven is duurder…”

Kaartverkoop

Kaarten zijn verkrijgbaar via een mail naar: 
balsenzittingen@striepersgat.nl
Arno: “Vanwege het volle programma starten we om 20.11 uur, maar je kunt al gezellig binnenlopen vanaf 19.30 uur. Bij de zaal van speeltuin Geenhoven dus. Wie is er niet groot geworden?!”

Vorst en vorstenzitting

De functie vorst bestaat in Valkenswaard al sinds 1958. In januari 2018 werd William Damen de zesde vorst en zei toen in het Eindhovens Dagblad: “Vorst ben je in principe voor het leven.” En in het Valkenswaards Weekblad: “Carnaval is een afspiegeling van het normale leven. We hebben in Nederland een Koning en een minister-president, met een kabinet en een Eerste en Tweede Kamer. Als de adel een feestje viert, heeft de President daarin geen rol. Zo is het met carnaval ook. De Prins en zijn gevolg viert feest, samen met het ‘volk’, en het dagelijks bestuur, bestuurt. De Vorstenzitting is trouwens ook geen ode aan de Vorst, maar een avond vol vertier, die door de Vorst wordt aangeboden aan de Prins en zijn ‘onderdanen’.”
Meer weten? Op de website van het Striepersgat is heel veel informatie te vinden:
https://striepersgat.nl

Uit de krant