De onderscheiding wordt uitgereikt op carnavalsmaandag 12 februari, door  Opperpintenwipper Joost van Rens en burgemeester Anton Ederveen. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse ontvangst van de Dorstluchtige Hoogheden van Striepersgat, Brouwersgat en Mulkgat in de brouwerij.
De onderscheiding wordt uitgereikt op carnavalsmaandag 12 februari, door Opperpintenwipper Joost van Rens en burgemeester Anton Ederveen. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse ontvangst van de Dorstluchtige Hoogheden van Striepersgat, Brouwersgat en Mulkgat in de brouwerij. (Foto: Willem-Jan Schampers)

Mevrouw Miep Penning 2018

In vervolg op de "Zilveren Hopbel" die jaarlijks werd uitgereikt op maandagochtend met carnaval, heeft de Dommelsche Bierbrouwerij sinds vorig jaar een nieuwe onderscheiding: De Mevrouw Miep penning. Joost van Rens, Opperpintenwipper van de Brouwerij: "Carnaval staat bol van tradities, net als de Brouwerij. Dat vinden wij belangrijk, maar het is ook goed om gewoontes, die ontstaan binnen die traditie, af en toe eens op de schop te nemen."

DOMMELEN - De Mevrouw Miep-penning is een erepenning voor de carnavalsvierder die carnaval carnaval maakt, door zelf op de achtergrond te blijven. Maar waardoor andere carnavalsvierders kunnen stralen. De onderscheiding is vernoemd naar Miep Snieders, echtgenote van de legendarische brouwer Frans Snieders. Mevrouw Miep, zoals ze werd genoemd, stond bekend als moeder van de brouwerij. Personeelsleden konden altijd een beroep op haar doen, of het nu was om hun verhaal kwijt te kunnen of een pleister te plakken, mevrouw Miep was er altijd. Een mooi verhaal is dat ze zelf een tap in huis had, waarvan ze elke vrijdagmiddag de leiding liet schoonmaken door een medewerker van de Brouwerij. Daarna dronk ze een halve liter bier en rookte ze een grote sigaar. Dat was haar beloning voor een week werken, meer had ze niet nodig.

De penning zelf is een kunstwerk, ontworpen in opdracht van de Brouwerij en komt oprecht uit de ziel van 'het Zondagskind'. Het is ook een staaltje vernieuwende techniek die deze penning bijzonder maakt. In augustus 1948 startte de heer Jan Hagelaars in een zeer bescheiden onderkomen met de eerste Valkenswaardse Machinefabriek De Valk. De allereerste opdrachtgevers waren de Dommelsche Bierbrouwerij en enkele plaatselijke sigaren- en schoenfabrieken. Het Valkenswaardse bedrijf is vijf jaar geleden gestart met een onderzoek naar 3D-metal printing en is de laatste drie jaar als een van de eerste metaalbedrijven actief met het printen van hoogwaardig RVS en titanium. Het grote voordeel van 3D printen, zeker met deze materialen, is dat je heel nauwkeurig en gedetailleerd kunt werken.

Puur titanium

Volgens Van Rens is het een prachtige penning geworden, met alle onderdelen van mevrouw Miep erin verwerkt: het glas bier, een helpende hand en een hart op de goede plaats. Bovendien is de mevrouw Miep penning de allereerste 3D geprinte onderscheiding in heel Nederland en waarschijnlijk van de wereld, vervaardigd uit puur titanium. "Hij is prachtig geworden en we zijn er bijzonder trots op. Zeker omdat hij ontstaan is door medewerking van eigen mensen binnen de carnaval."

Meer berichten