Er was veel belangstelling voor de presentatie van de ontwerpen voor een kiosk in Valkenswaard. De ruimte was zelfs te klein om alle belangstellenden een plaats te kunnen geven.
Er was veel belangstelling voor de presentatie van de ontwerpen voor een kiosk in Valkenswaard. De ruimte was zelfs te klein om alle belangstellenden een plaats te kunnen geven. (Foto: Jurgen van Hoof)

Stichting zet zich in voor kiosk op Markt

Komt er weer een kiosk op de Markt?

VALKENSWAARD - Met de aanleg van nieuwe wegen en verbouwingen was er voor een kiosk op de Markt in Valkenswaard jarenlang geen plaats meer. De kiosk verdween uit het straatbeeld en dat nog altijd tot grote teleurstelling van vooral ouderen. De afgelopen jaren is er meermaals geprobeerd weer een kiosk op de Markt te krijgen. Zowel vóór- als tegenstanders werden het niet eens. De initiatieven gingen telkens als een nachtkaars uit. Tot in het voorjaar van 2017 Matthieu Groenewoud de draad opnam. Hij begreep dat er belemmeringen zouden zijn, maar met de gedachte 'waarom het ene niet doen en het andere in stand houden' ging hij enthousiast aan de slag. "Achter de schermen", zegt Groenewoud, "is er hard gewerkt om de plannen en ideeën om te vormen tot modellen waarvan er één in de toekomst op de Markt zou moeten komen staan." Maandag 29 januari was in de Kunstkeuken de presentatie van zes ontwerpen, waarvan er vier werden gemaakt door studenten Bouwkunde aan de TU/Eindhoven, één ontwerp door Frank Maas en een voorbeeld van een traditionele kiosk. Een groot aantal inwoners van Valkenswaard had gehoor gegeven om de presentatie van de ontwerpen te bekijken en daar eventueel opmerkingen over te maken. Onder de belangstellenden waren horecaondernemers, medewerkers uit het bedrijfsleven en wethouders Tindemans, Bax en Wijnen. Daarnaast waren er liefst tien leden van de huidige gemeenteraad. Een van hen merkte daarbij op dat ze kwamen om te kijken en niet om bekeken te worden. In het algemeen waren de meeste bezoekers enthousiast over de plannen. Voor Groenewoud en zijn team een prima opsteker om de plannen verder uit te werken waarbij ook de mening van de inwoners zal worden gevraagd. Want, zegt Groenewoud, "er is niets zo moeilijk als om een keuze te maken uit de zes ontwerpen waarmee iedereen dan kan leven. Natuurlijk hebben we nog een lange weg te gaan maar het uiteindelijke doel is dat we er dan ook iets moois voor terugkrijgen."

Meer berichten