Afbeelding

Vliegbewegingen tijdens oefening Orange Bull

Algemeen 150 keer gelezen

REGIO - Van 5 tot en met 16 december wordt vanaf vliegbasis Eindhoven oefening Orange Bull gehouden. Tijdens de oefening vliegen twee C-130 Hercules transportvliegtuigen naar oefenlocaties in Nederland en België waar personeel en vracht vanuit de vliegtuigen worden gedropt.

Tijdens de vluchten naar de oefenlocaties en tijdens het droppen vliegen de toestellen op een lage hoogte en zijn daardoor zichtbaar en hoorbaar. Het gebied waarin gevlogen wordt ligt over onze regio. Er staan drie vluchten per dag gepland, de tijden zijn 09:00 tot 11:00 uur, 13:00 tot 16:00 uur en 19:00 tot 22:00 uur.

In Nederland betreffen het de volgende oefenlocaties: Marnewaard, Ginkelse Heide, Wamel en Regte Heide. In België wordt geoefend in Weelde, Bertrix, Hechtel en Chievre. Per vlucht wordt niet naar alle hierboven genoemde locaties gevlogen. De vluchtplanning is onder andere afhankelijk van het verloop van de oefening en weersomstandigheden op de locaties.
Voor de veiligheid van toeschouwers en parachutisten, worden de exacte tijden van de parachutesprongen niet vrijgegeven.

C-130 Hercules

Een C-130 Hercules is een viermotorig transportvliegtuig dat wordt ingezet voor het vervoer van militair personeel en materieel. Het toestel (40,5 meter breed en 11,7 meter hoog) hoeft niet per se te landen op een vliegveld. Dankzij het robuuste landingsgestel en de vier sterke motoren (4.591 pk per motor) kan het toestel gebruik maken van zogenaamde ‘dirt strips’, bijvoorbeeld een strand of een vlak stuk in een woestijn. Als er geen mogelijkheid is om te landen, kan het toestel militairen of vracht droppen. Aan de achterkant van het toestel wordt een laadklep geopend waarna pallets met vracht het toestel verlaten en door middel van een parachute op een afgesproken locatie landen. Parachutisten kunnen het toestel ook op deze wijze verlaten, daarnaast kunnen ze gebruik maken van deuren aan de zijkant van het toestel.
Naast militaire inzet kan de C-130 ook worden ingezet voor humanitaire hulpverlening in rampgebieden waar een vliegveld niet beschikbaar is of voor een deel is verwoest. Het toestel is bijvoorbeeld ingezet na de orkaan Irma die verwoestend over onder andere Sint-Maarten is getrokken. Onlangs zijn C-130’s ingezet tijdens de evacuatievluchten uit Kaboel Afghanistan.

Meer informatie over oefeningen en vliegbewegingen of over het maken van een melding over overlast is te vinden op:
www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen

Evacuees aan boord van een Nederlandse C-130 onderweg van Kaboel naar Pakistan

Uit de krant