Vrijwilligers Gerard en chauffeur Jurgen staan klaar om de bezoekers te ontvangen.
Vrijwilligers Gerard en chauffeur Jurgen staan klaar om de bezoekers te ontvangen. Jurgen van Hoof

De Buurtbus is er voor iedereen

Algemeen 503 keer gelezen

VALKENSWAARD - De buurtbus, ook wel wijkbus genoemd, is in Nederland in 1977 van start gegaan. Het is een bepaalde vorm van openbaar vervoer waarmee dunbevolkte gebieden of wijken volgens een vaste route en dienstregeling verbonden worden. Om de kosten laag te houden wordt een buurtbus gereden door vrijwilligers. Het is een kleinere bus voor acht personen waar iedereen gebruik van kan maken. 

Door Ton van Helvoort

Valkenswaard zou Valkenswaard niet zijn als de inwoners ook in deze woonplaats de buurtbus niet dagelijks zijn routes zouden zien rijden. In onze krant van 16 november hebben wij al aangegeven dat de buurtbusvereniging in 2003 mede werd opgericht door Frans van Vonderen. Hij heeft inmiddels het stokje van voorzitter overgedragen aan Frans Didden maar blijft zelf nog wel als chauffeur bij de organisatie betrokken. 

Frans Didden

“Alhoewel mensen ons dagelijks op bepaalde routes zien rijden”, zegt Frans Didden, “hebben we toch de indruk dat nog best veel inwoners zijn die niet van ons bestaan weten. Dat is echt jammer want vooral ouderen hebben soms grote moeite om uit te puzzelen hoe ze bijvoorbeeld het beste naar het ziekenhuis in Geldrop of Veldhoven kunnen gaan. En juist die doelgroep heeft vaak niet de beschikking over betrouwbaar vervoer. We zijn er dan ook best trots op dat onze ‘club’ ruim zeventig vrijwilligers heeft die vijf dagen in de week met drie bussen rijden om iedereen op haar of zijn bestemming te krijgen. Dat is echt geweldig.”

Website

Om zoveel mogelijk inwoners te laten zien waar en hoe laat bepaalde bussen rijden is er onlangs een website geopend. Daar is allerlei informatie over aankomst- en vertrektijden te vinden. Frans Didden is er zeker van dat iedereen daarop alle benodigde informatie kan vinden.
“Als mensen gebruik maken van onze buurtbus, zijn er altijd partijen die tevreden kunnen zijn. Naast de reiziger die ongetwijfeld blij is met onze bus, geldt dat ook voor onze chauffeurs. Ze staan altijd voor iedereen klaar en dat allemaal vrijwillig. Petje af voor hen die de bezoeker veilig naar een locatie brengt.”

Obstakels onderweg

Frans Didden vervolgt:  ”Het is niet alleen de zorg voor de passagier, maar ook zijn er dagelijks op verschillende trajecten wegomleggingen, afgesloten wegen en ga zo maar door. Allemaal vervelende dingen maar onze chauffeurs hebben maar één doel en dat is de passagier veilig op zijn gekozen adres afzetten. Voor al dat goede werk dat zij dagelijks doen organiseren wij als dank twee uitjes per jaar. Ook organiseren wij elk jaar een Kerst-Inn voor onze leden. Overigens blijven al onze chauffeurs elke dag zéér positief over hun werk.”

Niet altijd makkelijk

 En dat werk is niet altijd even gemakkelijk met opgebroken wegen of lokale markten. Opstapplaatsen veranderen dan weer of komen te vervallen. Kortom, chauffeur op een buurtbus is door allerlei omstandigheden niet altijd even gemakkelijk werk. Maar als u de Buurtbus tegenkomt en keer zwaait of knikt naar de chauffeur, kan dat na een zware dag, heel veel goed doen. 

Website

De website van de Buurtbus is niet moeilijk te vinden. Wie er moeite mee heeft kan dan het beste hulp vragen aan iemand in huis of in de buurt of aan iemand die zij vertrouwen. De Buurtbus te te vinden via: 
www.buurtbusvalkenswaard.nl  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant