De slagwerkgroep onder leding van Bart Wernaart met de op de verhoging de zangers en zangeressen.
De slagwerkgroep onder leding van Bart Wernaart met de op de verhoging de zangers en zangeressen. Bernice Dings

UNA blaast publiek omver

Algemeen 180 keer gelezen

VALKENSWAARD - The Night of the Proms van eigen bodem door UNA ligt alweer tien dagen achter ons.  Bernice Dings was erbij en schreef deze recensie.

De ingehouden passie tijdens de coronaperiode spatte van het podium af. Hoe strijkers, blazers, slagwerkers, zangers samenkwamen in dit unieke optreden was van een hoog niveau. Met veel ruimte voor jong talent.
Het publiek werd meerdere malen op speelse wijze betrokken en bleef ook niet stilstaan of zitten bij de bekende songs. En bij klassiekers als ‘Pastorale’, ‘Laat me’ en een hommage aan de zieke Robert de Nijs, hield niet iedereen het droog.
Bart Wernaart, dirigent van de slagwerkgroep kreeg de handen van het publiek op elkaar met een intermezzo en daarna een daverend optreden van zijn leerlingen. Een opbouw naar een climax van klanken van onder andere drums, marimba’s, pauken en buisklokkenspel.

Reacties

‘Wat een talent hebben we toch in Valkenswaard hè’, klonk het menigmaal tijdens de pauze en na afloop. En dat werd niet alleen door trotse familieleden van de muzikanten en zangers geuit. Tijdens de show werden ook foto’s en filmopnames geprojecteerd op een groot achtergrondscherm. bijvoorbeeld van de vele sigarenfabrieken die Valkenswaard gekend heeft in de afgelopen decennia. Gecombineerd met de filmmuziek van de tv-serie De Fabriek, vond dit positieve weerklank en herkenning in het publiek. En ‘De Eenzame Fietser’ van Boudewijn de Groot werd ook in Valkenswaard gespot. ‘Hé, dat is bij ons in de straat’. Een andere bezoekster in het publiek reageert: ‘Wat een werk hebben ze daarmee gehad!

Achter de coulissen 

Het is voelbaar hoe hard er is gewerkt om dit concert tot een succes te laten worden. Het samenspel tussen zang, licht, geluid, materialen en achtergrondbeelden vraagt een gigantisch voorwerk en goede samenwerking. Op de Facebook-pagina van de UNA staan diverse interviews en impressies van de voorgaande maanden. https://www.facebook.com/harmonieunavalkenswaard.

Ook de dames van de garderobe en de horeca van de Hofnar droegen hun steentje bij en zorgden voor een gezellig avondje uit. Host Michael Penders praatte alles aan elkaar. Het voltallig orkest en dirigent William Linssen kregen een staande ovatie.
Een geslaagd optreden van combo, slagwerkgroep en groot orkest UNA, dat vraagt om een ‘encore’.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant