Voorzitter Frans van Meurs in één van de tuintjes waar de komende maanden Moestuinvereniging de Rijt nieuwe tuinliefhebbers hoopt te kunnen ontvangen.  Op de achtergrond secretaris Cor van den Hurk. (foto Jurgen van Hoof)
Voorzitter Frans van Meurs in één van de tuintjes waar de komende maanden Moestuinvereniging de Rijt nieuwe tuinliefhebbers hoopt te kunnen ontvangen. Op de achtergrond secretaris Cor van den Hurk. (foto Jurgen van Hoof) (Foto: Ties Cleven)

Volkstuintje gezelliger dan je denkt

Een volkstuin is een particuliere tuin die niet bij de eigen woning ligt. Ze zijn er in vele soorten en maten van traditionele moestuinen waar groente en eventueel fruit verbouwd worden tot siertuinen met bloemen.

VALKENSWAARD - Ook in Valkenswaard vindt men op verschillende plaatsen volkstuinen waarvan de tuinders dan samen een vereniging vormen. Het college van B&W in Valkenswaard heeft onlangs ingestemd met de herinrichting van de Parkstrook en het oprichten van een moestuinvereniging aan de Le Sage ten Broekstraat. De wens vanuit de gemeente bestaat om volstuincomplexen zelfstandig te maken. In de loop van de jaren zijn in Valkenswaard al twee volkstuinverenigingen opgericht te weten de Spinder en 't Plataantje. Vanuit de huurders van de volkstuinen aan de Le Sage ten Broekstraat is inmiddels een pro forma bestuur ontstaan voor de op te richten moestuinvereniging de Rijt. Beoogd voorzitter is Frans van Meurs en Cor van den Hurk zal aantreden als secretaris. We hebben het plan, zegt Frans van Meurs, om met de volkstuinen zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Het zijn totaal 25 percelen waarvan er op dit moment nog 9 vrij zijn. De bedoeling is dat het complex straks wordt omheind met een raster met een veldhaag en er komen afsluitbare poorten. Zodoende ontstaat er een groene inpassing van dit complex. Volkstuinen is in weze een vorm van openluchtrecreatie of dat nu spitten, snoeien, planten of oogsten is of uitrusten en gezellig buurten na gedane arbeid. Je kunt je toch afvragen, zegt van Meurs, waarom een volkstuin. Het antwoord is heel simpel: waarom eigenlijk niet. De voordelen van een moestuin zijn legio. Je bent niet alleen en kunt leuke contacten hebben met andere mensen. Vaak worden er zaden en planten uitgewisseld maar dat kunnen ook recepten zijn. Het is bij dat werk toch leuk om gewoon een gezellig praatje te maken. Kortom, zegt van Meurs, er zijn tal van mogelijkheden om gezellig mee te tuinieren. De uitvoering van het totale plan zal in fases , verdeeld over vier jaren, worden uitgevoerd.

Meer berichten