Lies van Gompel, links, en Fanny van Zon aan een tafel waarop met spellen aan de kinderen wordt uitgelegd hoe dieren leven, eten en slapen. (foto Jurgen van Hoof)
Lies van Gompel, links, en Fanny van Zon aan een tafel waarop met spellen aan de kinderen wordt uitgelegd hoe dieren leven, eten en slapen. (foto Jurgen van Hoof) (Foto: Ties Cleven)

Nieuw schoolproject van de IVN

Het IVN Valkenswaard-Waalre presenteert dit jaar voor de 31e keer een natuurtentoonstelling voor de basisscholen en dat elk jaar met groot succes en telkens met een ander thema.

VALKENSWAARD - Het project wordt op 7 februari om 9.00 uur in het IVN gebouw aan de Bosstraat 25 in Valkenswaard feestelijk in gebruik genomen. Dit jaar is als onderwerp gekozen: Zoogdieren...Hoezo? Het project speciaal over deze groep dieren levert veel herkenning op. 'We komen ze immers dagelijks tegen', zegt Riet Hendriks van de projectgroep. 'Immers mensen zijn ook zoogdieren en dat zal voor veel kinderen een verrassing zijn. Daarnaast hebben veel gezinnen een hond, kat, konijn of cavia in huis.'
De laatste jaren staan zoogdieren bij natuurontwikkelingsplannen volop in de belangstelling. 'De das en bever komen inmiddels in veel delen van Noord=Brabant in het wild voor. En vergeet niet', zegt Riet Hendriks, 'dat de kans groot is dat de wolf zich weer in Nederland gaat vestigen. Om alles voor de kinderen, maar ook voor de ouderen, duidelijk en zichtbaar te maken is het project verdeeld in vijf onderwerpen. Het begint bij: van wolf tot hond. Het tweede onderwerp brengt ons bij: eten zoals je gebekt bent. Daarbij zijn drie hoofdgroepen : de vleeseters, de planteneters en de alleseters. In deze drie groepen zijn grote verschillen zoals een vleeseter die alleen eet als hij een prooi heeft gevangen. Voor alle dieren zijn de tanden belangrijk. Een diersoort moet blijven bestaan dus is het van groot belang dat het leven wordt doorgegeven en daarom hebben we het derde onderwerp Jonkies genoemd. De meeste dieren worden geboren in de lente want dat is immers een tijd met vaak voldoende voedsel. In ons vierde onderwerp hebben we aandacht voor de Nachtbrakers. Dat zijn dieren die 's nachts of in de schemering hun voedsel gaan zoeken zoals de egel en de vleermuis. Tenslotte wijzen wij er op onder het motto van opzij...opzij...opzij... dat ook dieren hun eigen woonplek nodig hebben. Bij een bezoek door de schoolkinderen', zegt Riet Hendriks, 'wordt uitvoerig ingegaan op de vijf genoemde onderwerpen.

Leerzaam project

Elk jaar opnieuw is het een zeer leerzaam project voor de leerlingen van de basisscholen die in grote groepen bij ons op bezoek komen. We zijn er dan ook trots op dat in de afgelopen jaren al ruim 100.000 kinderen onze projecten hebben bezocht. En die komen niet alleen uit Valkenswaard maar ook uit de omliggende plaatsen. Maar ook voor de ouders van de kinderen en andere inwoners is het een echte aanrader.' Informatie: www.ivn.nl/afdeling/valkenswaard-waalre/zoogdieren-hoezo

Meer berichten